lördag 4 juli 2009

'Faen tro't' sa bofinken...

I svensk politik, och som åskådare av densamma, blir man allt mer frustrerad över det politiska spelet och halvlögnerna. Almedalen verkar vara ett typexempel på detta, och senast igår statsministerns snack om att höja koldioxidskatten.
Statsministerna sade: ” EU måste hålla ihop och hedra sina åtaganden att minska sina växthusgasutsläpp med 20 procent fram till 2020.”, i denna artikel i SvD: http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_3162647.svd

Det ligger givetvis i tiden, man verkar miljömedveten, ansvarstagande och det klirrar en del i kassakistan åxå. Alla medborgare har under det senaste årtiondet itutats framför allt via Public Service om att domedagen är nära och allt detta beror på utsläppen av koldioxid. En startpunkt var Kyoto-avtalet, där det, för att vinna så stora poäng i det egna hemlandet som möjligt, kräva pålagor och kvoter per land. Samtidigt gällde det ju att få med så många som möjligt, och helst de största. Alltså tilläts Kina öka sina utsläpp framgent emedan alla andra skulle minska. Det var ju viktigt att för med Kina i båten. Amerikanerna insåg vilket larv det handlade om samt vilken osäker grund det hela stod på och skrev givetvis inte under Kyoto-avtalet.
Svenska politiker, kunde alltså när de kom hem, klappa sig på bröstet för ”ett steg i rätt riktning”. Kina var ju med på avtalet, och de som inte skrivit under(i synnerhet USA), utmålades som miljöförstörande svartfötter som inte tog sitt ansvar.

Baserad på detta avtal har man alltså sedan utsläppsrätter vilka förhandlats fram inom EU. Dessa utsläppsrätter är då baserad på de långsiktiga mål man satt upp, och drömvisioner om framtiden. En form av Nollvision för koldioxidutsläppen.Man har alltså en handel med moderna avlatsbrev, där knepet är att kapa åt sig så mycket som möjligt av kvoten som finns inom EU per år, och sedan gäller det dels att fördela denna kvot inom landet så att kassakistan optimeras. Det gäller alltså att se till att Vattenfall, varandes ett statligt ägt bolag får så mycket som möjligt, emedan bilismen tilldelas så lite som möjligt an ’landskvoten’. Om bilisterna sedan råkar förbruka mer bensin/diesel än vad politikerna gissat/ansett/satt upp som mål, är det bara att utmåla dem som klimatbovar och höja koldioxidavgiften på bensin och diesel.Det verkar ansvarstagande, eller hur?

Samtidigt importerar man utländsk sop-plast för bränning i Sverige (i Linköping och plast från Tyskland), och Vattenfall kan sälja överblivna koldioxidkvoter till andra länder. Hela konstellationen är både komplex, tvivelaktig rent moraliskt och baserad både på gissningar om förbrukningar samt koldioxidens antagna påverkan på den globala temperaturen.
Hela grejen är alltså egentligen ett korthus, baserat på gissningar, kohandel med utsläppsrätter, visioner, åtaganden samt att medborgarna alltid tror blint på politikernas goda avsikter och intentioner.
I sammanhanget bör man även väga in att de svenska utsläppen av koldioxid är en ’piss i Mississippi’, i global jämförelse.

Man bestämde sig alltså för länge sedan att koldioxiden var den stora boven i dramat. Att senare forskning kommit fram till att det mycket väl kan vara fel, gäller det ju givetvis att förneka eller inte ens tillåta. Har man forskare som man betalar för att just kunna påvisa att man har rätt, kan ju givetvis det de kommer fram till, varken emotsäga förd politik eller tillåtas emotsäga den politiska inriktningen och intentionen. ”Man biter inte den hand som föder en.”

Jag håller det alltså för sannolikt att hela historien är den största blåsning som mänskligheten sett.

Som privatperson har man givetvis ingen som helst möjlighet att kontrollera olika forskningsrapporter, inte ens om det om 20 år är samma havsnivåer, lika kalla vintrar och varma somrar. Politikerna kan alltså påtala att det är genom deras viktiga insatser som katastroferna förhindrats.Men jag har nyligen läst att temperaturen inte alls stigit under början av detta århundrade som domedagsprofeterna sa. Märkligt må man tycka…för sådär en 10 år sedan målades rena skräckscenarion upp av politikerna.Vidare såg jag ett program på Discovery, i vilket det framkom att ett forskarlag i Danmark och Österrike kommit fram till att temperaturvariationerna man åberopade var relaterade till olika mängder strålning från solen. I flera år vågade/ville ingen publicera detta trots relevansen, det var helt enkelt för kontroversiellt och emotsade allt politikerna och andra forskare gjort gällande, d.v.s. att alla temperaturförändringar var genererade av fossila koldioxidutsläpp.

Och om man funderar lite på saken, minst de senaste hundra åren har man släppt ut koldioxid från förbränning av fossila bränslen, och om det nu borde varit så påverkande borde det väl vid det här laget framkommit hur den påverkan är, och hur mycket, men så är ju inte fallet. Forskarnas åsikter går fortfarande isär. Det smarta politiska draget är givetvis att gå från domedagsprofetsior om drastiskt höjda temperaturer, till att lite vagt snacka om klimatförändringar. Alltså, blir det kallare är det koldioxidens påverkan, blir det varmare – samma sak. Och man kan givetvis skylla alla förändringar och naturkatastrofer på koldioxidens påverkan. Perfekt, man är från kroken och kan fortsätta dra i medborgarna hur duktiga man är och fortsätta plocka in påhittade skatter som heter koldioxidavgifter, klimatskatter (plus moms) för din egen skull lille medborgare.

Känn dig generalblåst, men lyssna gärna på Public Service och vad politikerna vill att du ska få veta och de opolitiska sanningar de matar dig med.Av någon märklig anledning kramar ju politikerna PS som en snuttefilt, trots att konceptet var dött för minst 20år sedan, man undrar varför…

Inga kommentarer: