lördag 11 juli 2009

Fy faen för källsortering

Det här med avfallssortering är en komplex och lång historia. Här i Sverige gäller det givetvis att framstå som föregångsland och miljömedvetna och klappa sig på bröstet. En typiskt svensk attityd som jag skäms för, samtidigt som man t.ex. snackar om förståelse och acceptans inom Sveriges gränser och vill agera föregångsland agerar man världssamvete och ska diktera för andra länder vad som är rätt eller fel. I de flesta fall en ren paradox, ej beaktandes andra länders förutsättningar, kultur och det faktum att ett land på knappt 10 miljoner motsvarar en stadsdel i Shanghai eller så.
Eller kanske är det så att vi svenskar genetiskt vet bäst? Någon form av idealsamhälle, som alla borde följa efter? Personligen, och efter att ha bott utomlands många år och rest en del, vet jag att ’man tar seden dit man kommer’, respekterar andra kulturer och deras sätt att fungera, och deras styressystem och lagar. Alltså skäms jag varje gång svenska politiker ska tala om för andra styresmän och andra kulturer vad som är rätt eller fel.

Men åter till sopsortering, vilket man kan läsa om i denna artikel i SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3189695.svd

I jämförelse med Tyskland eller Nederländerna är sopsorteringen rena lekstugan. Eftersom jag nu bott ett antal år i den lilla staden Staufen i sydvästtyskland, kan jag upplysa om följande:
Man sopsorterar i följande kategorier:
- Biologiskt avfall i form av matrester, heter Biomüll.
- Pappersavfall i egen papperstunna
- Plastavfall i vad som kallas Gelber Sac
- Metall i olika containrar på avfallsstationen
- Trä i en speciell container på avfallsstationen
- Sperrmull, i form av gamla möbler och annat.
- Övrigt avfall i sopbehållaren.
- Oljor, batterier, TV-apparater och udda saker på avfallsstationerna.
- Kläder och tyg i avsedda behållare på avfallsstationerna
- Glas i två olika behållare som brukar finnas lokalt på orten.
- Pantflaskor
…jag tror det var det mesta.

Visst låter det bra och miljömedvetet? Men fy faen vad mycket jobb, problem, och plats att hålla på med.

Om vi börjar med Biomüll. Man måste alltså ha en speciell behållare i köket för matrester. Givetvis är det inte bara att tippa ner allt i en behållare utan påse eftersom var och en inser att en sådan behållare blir allt annat än hygienisk i ett kök efter en mycket kort tid. Alltså måste man köpa speciella biologiskt nedbrytbara påsar för matrester när man handlar. Som när det gäller alla avfallspåsar är de ofta av dålig kvalitet, och det läcker och rinnande gamla matrester kommer ut i plastkorgen.Sedan ska alltså matresterna samlas i en Biomüll-tunna utanför huset. Som jag berättade, snackar vi om sydtyskland, där temperaturen ofta går en bra bit över 30 i skuggan. Det behövs inte mycket fantasi för att gissa hur dessa behållare luktar sommartid. Man tömmer dem visserligen varje vecka på sommaren, men på en vecka hinner flugor lägga ägg i tunnorna så att det är fina vita maskar som krälar och en del har givetvis hunnit utvecklas till trevliga spyflugor. Enda sättet att begränsa antalet flugor är att öppna locket och spraya rikligt med något insektsdödande – himla bra men vad faen gör man. Hur det luktar när Biomüll-bilen kör runt i området för att tömma tunnorna behövs inte heller mycket fantasi att gissa.

Papperstunnan är det inga större problem med, det är bara att dumpa ner allt papper man har.

Plastavfall ska hamna i Gelber Sec, och lämnas framför huset. Dessa säckar plockas upp varannan vecka av en speciell bil avsedd härför. Nu är saken den att man måste hämta speciella Gelber Sac tomma på Rådhuset. Dessa plastsäckar har en rent usel kvalitet och ungefär en av tre är användbar och går inte sönder. I Gelbe Sac ska man alltså tippa ner all plast man har, d.v.s. förpackningar av plast för vilka man betalat en speciell plastskatt vid inköpet. Ofta är det yoghurt eller annat och man inser givetvis att dessa måste spolar ur för att inte stinka i värmen. Alltså måste man spola dem med rikligt med varmvatten för att de ska bli rena –himla energibesparande…Sedan samlar man de Gelber Sac man fyllt i hemmet till dess det är dags för insamling, vilket sker varannan vecka. Då placerar man dessa stora plastpåsar i en hög utanför huset för upplockning. Nu är det bara så att jag vid ett flertal tillfällen varit med om att det kommit värmeåskväder innan säckarna hunnit plockas upp. Vad som händer då är att dessa lätta och lågkvalitativa säckar far runt och går sönder i virvelvindarna, och allehanda plastskit sprids över hela området. Det blir himla fint och vackert…Sedan är det givetvis så att säckarna synas av de som plockar upp dem. Tro inte att all plast ska placeras i dessa. T.ex. plastleksaker får inte förekomma, och ser upplockaren sådana lämnar de bara säcken med en klisterlapp på vad som felat. Då är det bara att öppna säcken, gå igenom det trvliga innehållet, ta bort felaktig plast och köra den till sopstationen.Men vad händer då med den tyska insamlade plasten? Jo, den säljs och skeppas till Sverige för bränning i Linköpingstrakten. Skitbra att skeppa skräp ända till Sverige, och sedan elda upp den – vilken koldioxid-hit.Konsumenterna betalar alltså för att det är plastförpackning i första läget, och sedan plockar man in pengar på försäljningen till Sverige i andra läget.

Sperrmüll är åxå en tragikomisk historia, och det finns olika system för detta på olika orter. De två jag har varit med om år:
1. Man får biljetter sig tillsända vilka per år berättigar till upplockning av t.ex. någon gammal soffa, säng eller liknande. Man dumpar alltså skräpet utanför huset och sedan får man ringa och be att de kommer. Här gäller det att vara hemma när det passar sopgubbarna, eftersom man måste ge dem en biljett. Vi pratar om vanlig arbetstid alltså. Man kan ju inte gärna tejpa biljetten på skräpet eftersom risken är stor att någon snor den (ren hårdvaluta). Skulle det hända blir skräpet kvar och man blir av med den andra biljetten för att få dän skräpet. Vidare är givetvis volymen man kan lämna in på varje biljett begränsad.
2. Uppsamling sker två gånger per år och alla dumpar skräpet utanför huset. Det sker alltså på bestämda dagar och orterna ser ut som rena sophögar. Vidare kommer det alltid ett antal personer med släpvagnar som plockar åt sig diverse saker som kanske kan användas eller säljas i andra länder. De ser givetvis till att röra runt i högarna så de sprids ordentligt ut på gatorna. Vidare har dessa insamlare en tendens till att plocka saker i närheten av husen som de ”trodde” var Sperrmüll. Jag var på den lokala polisstationen och anmälde just ett sådant försvinnande av något, och polismannen, berättade uppgivet att han var trött på alla dessa stölder i samband med Sperrmüllinsamlingarna.

Nä, nu orkar jag inte skriva mer…men för Er som inte tror att detta är en ren pest, kan ju studera förljande länk: http://www.staufen.de/partner/1030/2009/Abfallkalender_09.pdf

Jag får fortsätta och berätta om den fantastiska återvinningens paradis vid senare tillfälle.

2 kommentarer:

dark & green sa...

Vad är ditt alternativ till återvinning då?

Ulmerkotten sa...

Tja, det var ju en enkel fråga, men den kräver ett ganska krångligt svar.

Jag har bara berättat om en del av de vedermödor och problem som sopsortering ”in absurdum” förorsakar. Det finns en minst lika lång historia till. Men ett ytterligare som hör till saken och är nog så viktigt, är att sopbehållarna är minimerade i sin innehållsstorlek. Det innebär att om man missar en av tömningarna enligt schemat som du hittar i länken, är man rökt. Sopbehållaren blir överfull. Eller om man t.ex. har en fest som genererar ovanligt mycket skräp av någon sort. Då finns det ingen annan råd än att snällt fråga grannar om man kvällen innan får fylla upp deras behållare, eller spara skräpet hemma och framgent fulla upp behållaren till locket när det är tömningar. Det finns de som åker up på Autobahn och tippar skräpet i sopbehållarna där, men det är olagligt, och det kan finnas ”sopspioner” som kollar så inte någon försöker dumpa avfall där. Kan bli böter…

Vidare har du problemet att kanske ingen är hemma den kvällen när den speciella behållaren ska köras ut, eller skräp ska ut framför huset för uppsamling. Samma sak då – man måste lusläsa planeringsschemat och planera och anpassa tider efter alla olika tömningar.

Vidare blir ju hela hemmet en sopcentral, beträffande sopor som ska samlas in vid senare tillfälle eller köras till något central senare.

Så, visst låter det skitbra här i Sverige att verka miljömedveten och snacka om sopsortering för miljöns skull. Men då har man nog inte råkat ut för alla problem det ställer till.

För det första tar det en hel massa tid i anspråk, min fritid är åxå värd pengar och man har inte hur mycket tid som helst att spela med om man har ett vanligt arbete.

För det andra måste man köra bil till alla olika sorteringsanläggningar. (Har man inte bil vete faen hur man ska klara sig…).

För det tredje tar det en massa utrymme i anspråk i hemmet – skitkul att ha massa olika sopor hemma i olika förpackningar i avvaktan på upplockning.

För det fjärde kan man ifrågasätta om det blir någon miljövinst, när man t.ex. spolar ur plast förpackningar med varmvatten, som sedan körs 100-tals mil för bränning i Sverige. Eller sitter och kör bil till och från en avfallsanläggning kanske en mil bort, och man har löv, pinnar och annat.

För det femte är det äckligt att hålla på med och det kan lukta bra illa om olika behållare man tvingas ha hemma i väntan på insamling.

För det sjätte tycker inte jag det ser speciellt snyggt ut med en massa sopbehållare av olika slag som alla står utanför husen, t.ex. i radhusområden. Eller plastsäckar eller skräp som ligger på gatan i väntan på insamling. För att inte tala om semiannuala Sperrmüll-insamlingar.

För det sjunde är Biomüll, en ren pest och dra på sig flugor, vilket förutom äckligheten, är en ren hälsorisk.

För det åttonde är söndag ”Ruhetag”, alltså får man inte slänga glas i utsatta glas-igloos denna dag, köra gräsklippare eller göra något annat som är ’oväsen’.

För det nionde, gäller det att ha full pejling på de olika sopstationerna och deras öppettider. Annars är det bara att åka hem med skräpet igen. Men i normalfallet är man ju bara ledig på helgerna…och råkar sopstationerna vara öppna på lördag förmiddag är det köer, väntetider och bilkaos på dessa.

För det tionde kör man med pantflaskor i mycket högre utsträckning. Det betyder att man måste ha några backar i huset (vilket tar plats), med de olika flaskstorlekarna som finns, samt dra med sig tomflaskor/backar till affären varje gång man handlar.


Men nu är det ju så att det är de privata hushållen som får dras med alla problem jag nämnt ovan. Myndigheterna och de ansvariga i trakten verkar ju miljömedvetna och får mindre jobb – skitbra va’?