onsdag 5 augusti 2009

En internationell komiker!

Hahaha! Han är en riktig skojare Chavez!

(http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3313285.svd)

Nu har han haft ca 2 veckor på sig att komma upp med en historia, och han påstår alltså att vapnen blev stulna 1995 från Flottan. Om man nu visste att vapnen var svenska och man skrivit på ett avtal om att de inte fick byta ägare, borde man väl ha rapporterat det till svenska ambassaden 1995. Eller kanske till svenska regeringen samt Bofors. Men gjorde man det? Uppenbarligen inte…

Sedan menar han att de skulle stulits från Flottan. Ok, vi snackar alltså om anti-pansarvapen för mobilt bruk, och det måste vara ganska få sådana deras flotta har användning för.Vidare kan man ju ifrågasätta hur det är möjligt för någon/några att stjäla vapen av denna dignitet från deras flotta. Jag kan tänka mig att det finns krafter som är intresserade av handeldvapen, men nu snackar vi alltså om vapen som har direkt militär användning mot pansrade fordon, alltså reguljära arméer, inte bråkande gäng.

Mot bakgrunden av Chavez politiska färg, och att det märkligt nog är samma färg på FARC-gerillan, kan man inte låta bli att betrakta hans utspel med viss munterhet. Om han kommer att redovisa några dokument som stöder hans utspel, och de är daterade 1995, skulle det förvåna mig om bläcket är torrt på dessa.

Trevlig herre den där Chavez – han har ju just låtit förbjuda ett antal radiostationer som inte passade hans politiska åsikter.

6 kommentarer:

Petter sa...

Nu är det faktiskt så att Venezuela har en bas tillhörande flottan i Carararbo, det är inget han hittar på. Inte ens att den blivit attackerad och bestulen är något han hittat på. Det är inget konstigt med att flottan har sådana vapen. Det är faktiskt standard, för att ta ett europeiskt land den nederländska flottan har t ex både AT4 och Carl gustav i sin arsenal. Det handlar om marinsoldater, eller för Sveriges del kustjägare. Även de är beväpnade med AT4, Carl Gustav med mera. Den som är galen och helt verklighetsfrånvänd i detta fallet är du. En riktig skojare. Cararabo är inblandat i ett fall om brott mot mänskliga rättigheter, som följde attacken, jag förväntar mig inga fina dokument från den tiden. Finns säkert något inventarie dokument dock.

Ulmerkotten sa...

Äsch, hela historien är ju uppdiktad så det smäller om det. Det må vara så att deras flotta både har dessa vapen, och en bas i Carararbo. Men varför rapporterades inte stölden av dessa vapen till svenska ambassaden 1995?
Jag håller för sannolikt att att Chavez sålt dessa gamla vapen till Farc, och diktat upp hela historien.

Peter Rahn sa...

Chavez må vara en internationell komiker men han är en nationell tragedi för Venezuela. Vad gäller hans uttalande om varifrån de svenska pansarskotten kommer och hur de har hamnat hos FARC så skapar det en del andra frågor.
Han lämnade förklaringen under en presskonferens där endast internationell media var närvarande. Han sa att vapnen stulits 1995 från flottbasen i Carabobo. Han hävdade också att serienumren är lätta att manipulera och att vapnen redan var använda.
Då kan man undra varför det tar hela två månader att komma fram till att vapnen är stulna; varför FARC skulle vara intresserade av redan använda engångsvapen (och varför flottan ens behöll dem)och om ens de vapen som stals är de som kom från Sverige eftersom det är så lätt att ändra serienumren. Som förklaring lämnar den tyvärr fler hål än den fyller i.

Petter sa...

Det har stulits vapen från det länet innan 95, så det är faktiskt mycket mer sannolikt att det stals vapen därifrån igen än att Chavez flera år senare skulle sälja dom till de grupperna som har attackerat militärer och civila i Venezuela. Detta är en orolig region, det handlar inte om svensknorska gränsen. Skulle du verkligen ge vapen till en sådan grupp? Du visste ju inte ens vad marinen var för något och ändå drar du konspirationsteorier om det. Det är hur som helst inget ovanligt med att vapnen stjäls eller att de används av dessa grupper. Svenska vapenstölder är också rätt vanliga. Ja även granatgevär. Dessa vapen återfinns också i varenda konfliktzon. Och det är ingen annans fel än vårat. Sen sa han inte att de var använda när de stals, utan att de var det när när Colombia hittade dom. (Finns bilder på nätet du kan leta upp). Chavez svarade inom dagar på Sveriges förfrågan om vi räknar senaste utspelet. I övrigt rapporterades händelsen, inklusive att vapen stals i Colombiansk media 14 år sedan. Det fanns iaf i arkiven. Detta handlar inte om några Stingermissiler i Afghanistan.

Peter Rahn sa...

Jag har full koll på vad Marinen är för något och att de (kan) ha behov av ett bärbart pansarvärnsvapen.
Du argumenterar inte för varför det skulle vara mer sannolikt att vapnen stulits 1995 än att Chavez skulle sålt eller gett bort dem till FARC efter detta. FARC är en rörelse han öppet sympatiserar med och han är ideologisk motståndare till Colombias regeringen. Med tanke på detta är det inte alls orimligt att dessa vapen kommit till FARC åtminstone med Chavez goda minne. Stinger missilerna gavs till mujahedin i Afghanistan av USA för att användas mot den då sittande afghanska regeringen och de sovjetiska styrkorna där. Så långt håller faktiskt en jämförelse med Colombia och Venezuela även om dessa två situationer inte kan jämföras i övrigt.

Petter sa...

Visst har du säkert det, Peter. Men Ulmerkotten har det inte. (Och det är trotts allt hans blogg och kommentar jag kommentera också.)

FARC har attackerat militärer och civila i Venezuela både innan och efter Chavez kom till makten. Colombiansk media rapporterade att det stals pansarskott. Varför skulle det då inte kunna vara dessa? Hur som helst är det regeringen Caldera som ska kritiseras om de inte rapportera stölderna till Sverige, vilket borde ha klarat av att uppmärksamma händelsen på egen hand. Skillnaden är stor mellan Afghanistan då det handlar om grannländer och grupper som är verksamma i båda länderna och utför våldsdåd i båda. Kriminella gäng vill man inte direkt göra starka. Vapenhandel förekommer dock självklart precis som massor annan svart handel och gängverksamhet. Det lämnade jag ju öppet, för att båda kan hända. Men för att staten ska stödja det ska det till mycket.

Bilderna på pansarskotten visar att de är använda (Colombiansk press igen) och man ser tydligt serienumret på en av dom. Så Chavez har helt rätt i att vapnen är värdelösa. Vi gör nog bättre om vi oroar oss för alla vapnen som kommer på villovägar från den Colombianska armen, de skulle de inte kunna slåss utan. Vapnen är inte säkrare i Colombia. Så det handlar ju bara om politiska beslut. Stingermissilerna lyckades faktiskt destabilisera de sovjetiska styrkorna då ingen våga flyga lågt nog för att träffa med bombplanen. Men varför ska jag argumentera för en viss punkt, jag vill bara att man baserar sina åsikter på fakta och information, inte på vild spekulation, saklösa politiska åsikter och ignorans. Jag finner det grundlöst att dessa vapnen skulle ha någon betydelse, de var oanvändbara i det skick de hittades och det stals faktiskt pansarskott från Cararabo som måste ha tagit vägen någonstans i Colombia. Varför då göra någon stor sak om det om hur ond Chavez är? Som inte alls måste vara inblandad. Det finns väl mer konkreta saker att kritisera. Man kan inte alltid lägga skulden på sin favorit-"strongman" som är så dålig för världen och blunda för ens allierade strongmans övergrepp.

(Obs kommentarer även riktade mot Ulmerkotten igen).