torsdag 8 oktober 2009

Men...vad räds Fru Hamilton?

Det här är en ganska kul debatt. Det intressanta är att alla vet att SVT/SR alltid varit styrda av myndigheterna när det gäller vilka nyheter som må rapporteras, och att detta grundmurats sedan 60-talet. Att sedan de som jobbar på SVT/SR har varit vänstervridna generellt har ju givetvis inte gjort saken bättre. Nu vill tydligen ett par moderater att saken ska granskas, vilket man kan läsa i denna artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3621361.svd.

Men givetvis måste man ge sken av att vara objektiva eftersom verksamheten bekostas av licensavgifter som man tvingar alla med ”kanalväljare” att betala. Men fundamentalt är det så att det finns inget media som är objektivt, och det är rent larvigt av Eva Hamilton att påstå att Public Service är det. Om så hade varit fallet hade hon inte behövt dels göra en larvig liknelse med Italien, och vidare snarare välkomnat en granskning som en ’kvittens’ på att SVT/SR verkligen är objektiva.

Men icke. Hon är fullt medveten om att både nyhetsinnehåll och programtablåer sätts ihop baserat både på instruktioner ovanifrån och med en journalistkår som är allt annat än objektiv. Deras jobb är att förmedla det myndigheterna anser att medborgarna ska ha sig till livs och behöver veta. Man anser att SVT/SR har ett samhällsansvar, det handlar inte om vad medborgarna vill ha t.ex. på radio.Till skillnad från konkurrensutsatta media baserar man alltså sitt programutbud på olika förutsättningar men fått sig bestämda. Till skillnad från att veta vad lyssnare/tittare vill ha, gissar man alltså och kombinerar med vad som erfordras av dem. Balansgången är givetvis helt ohållbar, och det vet Eva Hamilton mycket väl.

Men det intressanta är objektiviteten, som artikeln handlar om. Under 60-80-talet var det bara att braka på med propaganda. Några saker blev fällda av ”Radionämnden”, men inget att snacka om. Men det var ändå läge att lägga om taktik. I stället för uppenbara fadäser mot objektiviteten gällde och gäller ”mängdens princip” med selektivitet. Det fungerar så att man selekterar nyheter som passar det man vill förmedla.

Om t.ex. palestinierna angriper israelerna med raketer är detta ingen nyhet. Inte ens om det upprepas ett antal gånger. Däremot om Israel efter upprepade raketanfall skjuter tillbaka – det är en nyhet. Men då heter det inte i rubrikerna ”Israel har tröttnat på angreppen”, eller ”Israel svarade på provokationerna”. Det heter i Public Service ”Israel avfyrade missiler mot mål Libanon – 25 civila, däribland flera kvinnor och barn dödade”. Om man inte vet bakgrunden framstår det givetvis som Israelerna startat hela konflikten. Men man är helt objektiv, ingen kan ju förneka vare sig att israelerna skjutit missiler eller att de dödat civila. Att sedan palestinierna avsiktligt startat hela konflikten och att man avfyrat raketer från taket ett barnsjukhus för att få rubriker, det förtäljer man icke. Lite bilder på skadade barn bättrar åxå på saken.

Så min slutsats är; för det första att det inte finns något media som är objektivt, och att Public Service definitivt inte.

Men lille medborgare, som fortfarande tror att Public Service är objektiva. Betala då din TV-licens så du kan få mer av den objektiva information PS tillhandahåller. Själv har jag en snigel på ögat, och är stolt härför.

Inga kommentarer: