måndag 16 november 2009

Bottennivån nådd

Jag har kollat politik i många år, men det här var den mest snuskiga historia jag sett. Att dylikt maktmissbruk förkommit tidigare inom Socialdemokratiska led har jag sett, men trodde inte det var möjligt inom Moderaterna.

Bakgrunden till historien är tydligen att det börjat ”dyka upp” flyktingbarn i en oanad ström. Dessa blir tydligen dumpade i Nyköping, eller på någon parkeringsplats i Gävle t.ex. och helt plötsligt slår Migrationsverket larm om att situationen är ohållbar. Dessa flyktingbarn kommer tydligen från de mest skilda delar av världen inkluderande andra kontinenter, så man frågar sig hur de kunnat bli transporterade till Sverige utan att någon på vägen har reagerat.

Men problemet kvarstår det finns en massa ungdomar, helt plötsligt, från andra kontinenter som måste beredas hjälp i Sverige, i stället för att de skickas hem med omedelbar verkan till de länder de kommer ifrån.
Migrationsverket blir då desperat, och påkallar kommunernas solidaritet att lösa problemet. Malmö ställer sig först i kön och tecknar sig för att ta emot 200. Nu kan man inte husera dessa, utan använder sig av bulvanföretaget Attendo för att inhysa dessa i Vellinge kommun.
Vellinges politiker med Lars-Ingvar Ljungman sätter sig givetvis på tvären, med all rätt. Han är alltså folkvald kommunalpolitiker i Vellinge, och menar att det är fel att en kommun, Malmö, ska inkvartera flyktingar inom Vellinge. Observera att detta och dylika beslut är hans fulla rätt att fatta, som demokratiskt vald politiker.

Då kommer partipiskan, i form av en hr. Schlingmann som läxar upp hr. Ljungman, och sedan kommer följande artiklar i pressen:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-kommuner-ska-ta-emot-asylbarn-1.995771
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3807117.svd

Man kontaktar alltså de kommuner som inte tecknat sig för att ta emot dessa flyktingar och tvingar dem att ta mot fler flyktingar. Vad exakt hotet utgörs av förtäljer inte historien, men det är ganska uppenbart att man både hotat i de specifika fallen, men mest skrämmande generellt. Detta citat kommer från brevet hr. Schlingmann skickade ut till kommunerna. ”Att fler kommuner måste ta sitt ansvar handlar också om vi ska förmå bibehålla det kommunala självstyret. Om inte kommunerna själva nu visar en god vilja kommer landets kommuner att få se mer av statlig styrning.”
Hr. Schlingmann har uppenbarligen ingen som helst aning om att kommunerna är självstyrande områden bestående av demokratiskt valda politiker eller hur kommunallagen är skriven. Kommuner måste inte alls ta sitt ansvar för rikspolitiken eller saker som dess politiker ställt till, för att ”vi ska förmå bibehålla det kommunala självstyret”. ”Vi” är alltså politerna på riksplanet som klantat till det. Han uppmanar alltså kommunalpolitiker att (i de fall det gäller), bryta löften mot sina väljare, och vad värre är, han hotar med att ändra lagstiftningen. Såvitt jag vet, finns det ingen i detta land som kan ändra kommunallagstiftningen, och definitivt inte hr. Schlingmann. Lagar antas av Sveriges Riksdag.

Men man måste ju statuera exempel, och i detta fall är det hr. Ljungman som ska straffas för sin subordination. Alltså den politiker i Vellinge som tagit sitt ansvar inför de väljare som valt honom. Partipiskan viner, för att rädda Migrationsminister Billström, springpojken Schlingmann och andra som står som idioter inför den situation som ”bara uppkommit”. Låt mig gissa att hr. Ljungman inte sökt den tjänst som han enligt denna artikel blivit tilldelad:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3807407.svd
Så mycket för att man står upp för sina åsikter, och tar ansvar inför sina väljare i kommunalvalet. Jag misstänker att varken hr. Sclingmann eller hr. Billström inte ens har förstånd att skämmas, eller fattar ett dyft.

Så, som sagt – den här typen av ”demokrati” och bristande respekt för lagen, trodde jag var något som hörde hemma i forna DDR. Jag har sett liknande exempel tidigare inom Socialdemokraterna. Men att Moderaterna skulle sänka sig till denna nivå hade jag en förhoppning om att det inte skulle hända, men…man är väl naiv.

Inga kommentarer: