onsdag 25 november 2009

Statens propaganda

I det senaste blogginlägget, ifrågasatte jag om massmedia var helt oberoende och fristående när det gäller nyhetsrapporteringen, eller om de i själva verket är styrda av politikerna.

Nu verkar det som det spritt sig, om det är partipiskat eller inte vet jag som sagt tidigare inte, men det är ju minst sagt märkligt att läsa t.ex. Upsala Nya Tidning (UNT), lite drygt en vecka efter Vellingehistorien.

I utkanten av Uppsala ligger ett miljonprogramområde, där det eldats bilar friskt och varit en massa upplopp. Huvudrubriken, som tar upp nästan hela förstasidan lyder ”Lugnet har återvänt till Gottsunda”, och under är två gamla damer, den ena uppenbarligen invandrare och den andra svenska, som sitter bredvid varandra på en bänk efter avslutad ”shopping”. Enligt texten känner de inte varandra, men sitter precis bredvid varandra ändå.

I tidningen ägnar man ett helt uppslag på samma tema med lite blandade bilder på svenskar och invandrare, och en del text som beklagar att Gottsundas rykte skadats, att ungdomarna inte är lika aggressiva längre o.s.v. blandat med lite romantiserande som ”Det sista lövet på trädet bakom frukt- och grönsaksaffären har precis seglat ner till marken. De kala grenarna ser ut att sträcka sig bort mot ljuset…”

En del av sidan utreder man hur kommunens krafttag utfallit, och givetvis är facit strålande. Detta är länken till nätversionen av artikeln: http://www2.unt.se/avd/1,,MC=77-AV_ID=987018,00.html

Jag tror detta är symptomatiskt för hur man bedriver propaganda idag, med eller utan partipiska. Problemet som liksom bara ”dykt upp” har alltså åtgärdats, och lugnet har återvänt, genom krafttag från medborgare och kommun. Det enda man nämner är att 14 ungdomar är misstänkta för våldsamt upplopp, men vittnesmål och annat verkar gå isär, och polismän har anmälts för övervåld. Eftersom vi nu snackar om incidenter sedan Augusti, kan man nog dra slutsatsen att ingen kommer att lagföras, utan det hela rinner nog bara ut i sanden.


Det är liksom ett litet beklagande, och man nämner inte en enda siffra av relevans, som t.ex. hur mycket skadegörelsen har kostat, hur många bilar som eldats upp och vilka som betalar för det, hur mycket extra polisinsatser som erfordrats, eller andra saker. Lite konstaterande liksom…men nu är det mycket bättre. Och just Gottsunda, nästan lite otur att just det området drabbats av denna otur.Och tänk just att denna artikel kommer så lämpligt efter drygt en vecka efter Vellingeincidenten, och efter att man tystade ner kravallerna i Malmö.

Alltså, detta börjar lukta ganska illa. På 40-50-talet var det ren propaganda, allt som kom i radio trodde man på, på 60-talet var det information, sedan blev det ”Anslagstavlan”-modellen för din egen skull lille medborgare, och nu är det sofistikerad selekterad propaganda, ev. med påtryckningar, där oftast mängden information gör det man påstår till en sanning.

Jag råkade se en pryl på nätet som SVT/SR lagt (www.tackfilm.se) där man hyllade de som betat TV-licens som hjältar, genom att lägga in bilder på personerna. I början av denna film Sägs ungefär av skådespelerskan: ”Hur kan man lita på att det som sägs i media är sant? Hur kan man veta att de åsikter man har är ens egna? Hur kan man veta att de svagas åsikt kommer till tals?”, och detta är då ett argument för att betala TV-licens, eftersom man hävdar att man tillhandahåller fakta och opartisk information. Tills saken gör, att damen som gör presentationen bryter på finska, och det knappast finns någon som inte kommer från ett annat land med i filmen (för att illustrera att vi är ett blandat folk). När då den som lagt in bilden på hjälten, är det Fredrik Reinfeldt med clownnäsa och texten ”Befria Sverige från svenskarna”, byter hela filmen mening – det framstår som att alla med utländsk härkomst tackar hjälten Reinfeldt för att han hjälper till att befria Sverige från svenskarna, och att ingen svensk kan lita på politikerna.

Detta är länken till denna film, och det är nog inte vad SVT/SR tänkt sig; http://www.tackfilm.se/?id=1258798863640RA72.
Hela filmen sluta med att man ska betala TV-licens för att vara hjälte och på så sätt få opolitisk information, och bara relevant objektiv sådan, det tror jag inte ett skit på, men texten och bilden ger faktiskt en tankeställare, i synnerhet med kopplingen till Vellinge, Malmö och artikeln om Gottsunda.

Man må inte tro att propaganda är uppenbar och så naiv och enkel som tidigare….då är man bra naiv.

Näe, nu orkar jag inte blogga mer ikväll…

Inga kommentarer: