onsdag 24 juni 2009

Mjäkig stil

Jaha, nu ska vi leka opportunister igen. Att öppna en ambassad – larvigt. Det skulle inte påverka situationen ett dyft, men bara vara någon form av töntig och mjäkig markering. Vill man göra ett ställningstagande – men gör det då med ett direkt uttalande. (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3112033.svd)

Ett tips är ju att köra med en ”fatva”, som tydligen finns i Monas vokabulär som en del av svenska språket.

Så kära socialdemokrater/kommunister här har Ni det nu – Ni har ju tidigare snackat så mycket om solidaritet. Nu gäller det att vara solidariska med Irans sittande regering, de är fundamentalistiskt islamiska och styr landet precis som en kommuniststat men begränsning av yttrandefrihet, åsikter, internettillgång, och slår ner uppror på bästa DDR-manér m.m. och Ni har ju ett otal gånger predikat förståelse för islam och acceptans.
Hur kan Ni mot denna bakgrund snacka om solidaritet med det iranska folket? Iran är ju Ert paradis och det är tydligen bara så att det iranska folket inte fattar hur lyckliga de är. Eller gäller det bara att paddla runt i lilla Sverige och fiska röster?

Faen Mona om du menar allvar – dra på dig en burka, res till Iran och prata vett med de här upprorsmakarna som inte fattar sitt eget bästa.

torsdag 18 juni 2009

Vad är problemet?

Javisst, Hitler var en diktator, han mördade miljoner judar och andra som han ansåg var mindre värda än den ariska rasen och sina motståndare. Jag är på intet sätt anhängare av det han gjorde.

Men för den skull behöver inte allt han gjorde var dåligt. När det begav sig, i början på 30-talet hade Tyskland en fruktansvärd inflation, arbetslöshet och misär och han initierade faktiskt byggandet av Autobahn över landet. Det gav arbete, skapade infrastruktur och är än idag de bästa vägarna som finns i världen. Man drog vägarna utanför städerna med tillfartsvägar, inte som i Sverige, genom städerna. Man har och hade fri fart, vilket inte finns mig veterligt någon annanstans i världen. Javisst, det Hitler gjorde kan till 99% avfärdas, förkastas och hatas, jag skriver under på allt detta. Men byggandet av Autobahn genom landet är kanske den sista procenten. Det finns väl ingen anledning att käfta om det. Annars kan du ju paddla på svenska motorvägar i 110, emedan tyskarna åker så fort de vill på världens bästa vägar, och inte har ett vägnät som idiotiskt nog är draget igenom städerna.

Så en (kd)-politiker har sagt att det var OK, i denna artikel: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3087855.svd
Och alltså gör all vad de kan för att knyta honom och (kd) till Hitler. Hur banala får man bli och hur lågt kan journalistiken sjunka?

onsdag 17 juni 2009

Det förbannade Systembolaget

Av saker som retar mig i Sverige, har Systembolaget en speciell plats i mitt hjärta som hatobjekt.

För det första är det ett statligt företag och jag har övertygelsen att staten inte ska sköta företag. Statens funktion är att tillse att försvar, polis, och statliga verk samt andra statliga funktioner fungerar. Staten kan och ska inte sköta företag, det sköter marknadskrafterna bättre.

För det andra har Systembolaget en monopolsituation, d.v.s. det är det enda företaget som får sälja alkoholhaltiga drycker i landet.

Kombinationen av dessa två har givetvis lett till en situation med dålig service, hutlösa priser, och ett sortiment som inte speglar vad kunderna vill ha, utan vad Systembolagets ’proffs’ anser att medborgarna ska få köpa.Politiskt är det givetvis ingen svårighet att försvara detta monopol av alkoholpolitiska skäl, innebärande att storebror talar om vad som är bäst för medborgarna att dricka och hur mycket de helst bör dricka innan de klassas som alkoholister. Storebror slår till igen. Han vet alltid vad som är bäst för dig och du må följa hans råd.

Efter att ha bott drygt 8 år i ett land där alkoholhaltiga drycker kan köpas i alla livsmedelsaffärer, bordsviner billigare än mineralvattnet, och alla bensinstationer försålde alkoholhaltiga drycker dygnet runt, och barnen (även mina), fick Weinschorle, d.v.s. hälften vatten, hälften vin till maten blir man lätt frustrerad av hur det fungerar i detta land.

Jaha, och det är så farligt enligt svenska myndigheter? Vi kanske nu ska berätta lite om olika kulturer och faran med alkohol. I den kultur jag refererar till, har man druckit vin på detta sätt långt innan Sverige ens fanns. Staden jag bodde i fanns omskriven 770, men ingen vet egentligen hur gammal den är, romarna hade i alla fall ett befästningstorn ovanför staden vet man. En vinfabrik i trakten hade anor sedan 619, men jag gillade inte deras vin.

Under hela min tid boendes i detta land kan jag rapportera att jag inte såg en enda synbart berusad person i staden, alltså under drygt 8 år. I stort sett varje helg var det någon typ av fest i staden, och alla drack vin eller pilsner och njöt av livet, men ingen drack sig synligt berusad.

Så hamnar man i Sverige, i en stad med 4-5000 tusen invånare. Tro inte att det finns någonstans man kan köpa alkoholhaltiga drycker. Det finns ett ”utlämningsställe” eller ”ombud”, med en del av sortimentet Systembolaget erbjuder, och till priser som är rent hutlösa. Med det menar jag priser som är ca 5-10 gånger högre än vad jag betalt tidigare. Därtill finns givetvis inte de produkter jag föredrar, d.v.s. det från den region jag bodde i. Varken vin, öl eller sprit. Nej, på Systembolaget förväntas man köpa från det stora sortimentet av bag-in-box, d.v.s. en plastpåse med vin i en pappkartong. Kraftigt svavlade viner för att få så lång hållbarhetstid som möjligt, och som sagt ur en plastpåse med tappkran.

För mig är goda viner en ren kultursak, jag kommer aldrig köpa en bag-in-box. Som nödproviant kanske en flaska med skruvkork, med där går gränsen. Viner ska ha en kork och smaka gott, för tillfället man valt att plocka fram dem, de är inget berusningsmedel, utan en kultursak.
Så, i den lilla staden finns ett ’utlämningsställe’ och man får beställa ur deras katalog för att få nästa dag. Det innebar att man måste ringa in sin beställning före kl. 13, dagen före man vill ha varorna.

Alltså, att man inte bara kan köpa rakt över disk eller plocka de varor man vill ha är någon form av återgång till beställning i en lanthandel.Sedan uppstod tydligen något problem och leveranstiden nu är som ett minimum drygt två dagar. Alltså vill man ha sina varor på en fredag, må man beställa dem på onsdagen före kl.13 för att kunna hämta ut dem på fredagen. Är det så att man beställer efter kl.13 på onsdagen, må man vänta på sin beställning till måndag eftermiddag nästa vecka. Vi pratar alltså om en leveranstid på mellan 2-5 dagar. ”Utlämningsstället” har även öppet på lördagar, men då tillåts av någon oförklarlig anledning ingen utdelning.

Undertecknad trodde i sin naivitet att om man beställde varor två dagar före skulle de komma, och ringde härför det lokala ”utlämningsstället” två dagar och före kl. 13 innan jag ville ha varorna. Men då visade det sig att fredagen var midsommarafton, vilket betraktades som en lördag, och ingen utlämning kunde ske. Alltså skulle man ha beställt sina varor före kl.13 på tisdagen för att få dem på torsdagen.

Beställde man sina varor på tisdag eftermiddag, skulle de alltså vara uthämtbara på måndag eftermiddag nästa vecka, d.v.s. en leveranstid på sex dygn.

För den som läst allt ovan finns det ingen anledning att påtala hur ohållbar situationen är, och min möjlighet att inom överskådlig framtid, och som kund, få de varor jag vill ha. Det återstår alltså bara ett alternativ för en gammal kemist. Inte mycket kultur, men med en ganska stor kännedom on styr- och reglerteknik ska det bli kul. Om inte annat skönt att veta att jag hjälper till att ta livet av en döende mammut.

Sorry Anitra, kan man inte ha ett bättre sortiment och framför allt service är man rökt. Monopol eller ej.

tisdag 16 juni 2009

Lite om Povel

Jag tänkte bara skriva lite om en artist.

Povel Ramel

Povel avled för några år sedan, och han kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Att försöka sammanfatta vad han gjorde och hans verk under de drygt 60 har verkade, är en ren omöjlighet. Mig veterligt har aldrig en artist varit aktiv så länge och producerat så mycket. Kanske leder Thore Skogman i antalet skrivna alster, men det är skillnad, en kvalitetsskillnad som talar för sig själv.

Den fyndighet som Povel hade och hans ironiska texter om tidstypiska fenomen är bara rent fantastisk. Detta i kombination med en fantastisk musikalitet, under 60 år…

Själv kan man hänge sig åt att skriva bloggar om politiska saker, det gjorde inte Povel. Han bara ironiserade runt allt sådant och stötte sig aldrig med något politiskt ’läger’. Bara det är ett konststycke som är rent fantastiskt. Det enda lilla avsteg han gjorde var i debatten om kärnkraft, antagligen påhejad av sin fru, men det var bara en parantes. Och parentesen gjorde han givetvis med sin egen lilla ’touch’, så att den egentligen bara blev rolig.

Jag kommer aldrig glömma, när jag själv var i tonåren och drabbades av ”Jag diggar dig” ur Pov Show 2. Aldrig har jag blivit så avväpnad. Som tonåring vad det Afghanpälsar, platåpjuck, långt hår och V-jeans som gällde, och det var allvarliga saker i tiden. Då kom Povel och ironiserade runt hela fenomenet – en regelrätt torpedering, och jag insåg hur larvig hela hippiekulturen var.

Sedan dess har jag varit en lyssnare på alla (näe inte alla), hans verk, eller rättare sagt hans roligaste, och jag upphör aldrig att fascineras över hans fantastiska ordvrängerier. Samtidigt kan mycket av den musikaliska sidan vara rena mästerverk.
Men kopplat med de roliga texterna, kommer liksom de musikaliska verken i bakgrunden. Povel var rolig, ingen kompositör.
Det är liksom så med Povels verk – är man lite deppig eller det är pissväder, som så ofta i det här landet – en gammal låt ur hans repertoar piggar alltid upp.

Egentligen finns det hur mycket positivt som helst att berätta om honom. Jag fick dock och tyvärr aldrig möjligheten att träffa honom. Jag såg bara en show med honom, på 80-talet tror jag. Men jag vet i alla fall hur Sir Winston Churchill skulle ha sammanfattat Povels gärning. Han hade sagt; ”Aldrig förr har så många haft så mycket roligt att tacka så få för, så länge”. Och det kommer aldrig inträffa igen.

'Norgehistoria?'

Man kan i denna artikel (http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3073877.svd), läsa att Ifpi vill se till att teleoperatörerna stänger ut TPB från Internet.

Först fick jag kolla så det inte var ’första april’, sedan trodde jag det var en usel ’Norgehistoria’, men efter lite funderande kom jag fram till att det var allvar.

”Allvar” förresten, allvarligt är det när ett helt rättssystem blir till åtlöje, och tilltron till både politiker, polis och rättsväsende förlöjligas på detta sätt. Man ställer sig även frågan om man har börjat införa ett ’italienskt/sicilianskt’ rättsväsende i Skandinavien, påverkat av i bästa fall bara av lobbyister.

TPB möjliggör alltså för olagliga nerladdningar. Men sannolikt är det på samma sätt i Norge som i Sverige att privatkopiering för eget bruk är tillåtet eftersom alla tomma media på vilka man kan spara privatkopior är belagda med en avgift vid försäljningen. I Sverige gäller det ALLA tomma CD/DVD/MP3, och vi pratar i Sverige om mellan 2-300MSEK per år som betalas till copyswede (www.copyswede.se).
Min slutsats är alltså att det är lagligt att kopiera från nätet och för privat bruk och att upphovsrättsinnehavarna för betalt genom copyswede för denna verksamhet.

Men här kommer det verkligen larviga och desperata; man har ju ingen chans att komma åt de enskilda personerna, och följaktligen ger man sig desperat på de som ’gör kopieringen möjlig’, d.v.s. TPB.
Men var går då gränsen för att göra möjligt? Det som hyr ut hus till TPB, levererar ström till deras servrar, deras datortillverkare, Microsoft som gör deras operativsystem, eller…

Att driva detta som ett prejudicerande rättsfall är rent skrattretande, om man nu kan skratta åt att ett rättssystem havererar.
Alltså har jag lite fler tips på vållande eller medskyldiga som borde bestraffas då de gör en olaglig verksamhet möjlig:
- Biltillverkarna som inte spärrat bilarnas hastighet är givetvis medskyldiga till alla hastighetsöverträdelser.
- Vapentillverkarna är skyldiga till rån, mord, m.m. som begås med vapen de tillverkat.
- Sprängämnestillverkarna för alla sprängdåd.
- Kameratillverkarna för barnporrbilder på nätet.
- Systembolaget som säljer sprit är medskydiga till rattfylleri, och all alkoholrelaterad misshandel.
…ja det är bara att fortsätta själv, det finns hur många som helst

Nu är det två saker till:
1. Den här döende mammuten i form av Ifpi som under minst 50 år suttit som en vinstgenerator emellan artisterna och konsumenterna har dödsryckningar. Tekniken har helt enkelt sprungit ifrån deras verksamhet och man kan ifrågasätta deras berättigande i första läget. De kan önska sig tillbaka till tiden med stenkakor, när inget gick att kopiera, men redan bandspelarna på 60-70-talet gjorde det möjligt att kopiera musik. Idag skriver vi 2009 och har ett Internet som satt den dödande kulan i mammuten.
2. Jag har inte sett någon redovisning av hur mycket pengar som skiv/filmbolag betalar till artisterna. Man gör sig gällande för att vara talesman för dessa, men det är mycket oklart hur mycket som man betalar till artisterna av det man tjänar. Det är som en följd av detta mycket oklart om artisterna själva är betjänta av Ifpi’s korståg. De artister som har låg ersättning från Ifpi, är sannolikt bara glada att deras verk får vidare spriding och har en förhoppning om mer pengar när deras kontrakt gått ut. Men dessa frågor är givetvis inget som Ifpi knystar om. Det är bättre att hävda att man är talesman för alla artister och ta till vara på deras rättigheter och talang.

Så låt oss hoppas att mammuten hinner dö innan den hunnit göra samhället allför stor skada.

Den som står i vägen för den tekniska utvecklingen är dömd att förlora.

tisdag 9 juni 2009

Kidnappa en metrolog!

Eftersom jag hittills skrivet en massa bloggeri om seriösa saker, kan man ju få skoja lite.
Det är ju så att de jämra metrologerna i denna artikel utlyser skitväder: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3035089.svd
och som lök på taxen: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3060721.svd

Det är givetvis metrologernas fel alltihop; de har bestämt att det ska bli skitväder, matat in det i sin dyra Norrköpingskomputter, och sedan med sadism visar sig i TV-rutan och njuter av att säga att lågtrycken står på kö för att komma in över landet.

Tycker de inte att det är nog med lågkonjunktur, avskedanden, krig och elände i världen? Det verkar vidare som de är maskopi med metrologerna i England, som har någon form av ’skitvädergenerator’, som skapar allt jämra skräpväder över hela Europa. Vi får överta alla jämra oväder från det hållet. Varför kan inte engelsmännen behålla skiten de skapar för sig själva? Eller något år skicka dem söder eller västerut?

Om detta är någon form av protestaktion över arbetstider, löner eller vad det nu kan vara från metrologerna, kan de väl låta det var storm, snö, hagel och drivis över Stockholm, så kommer nog regeringen skjuta till mera pengar. Varför ska vi som tredje part bli drabbade av denna konflikt om så är fallet, och just sommartid när hela den infrusna och soltörstande befolkningen så väl behöver lite värme och ljus. Är det för mycket begärt att få lite sol och värme några månader om året? Och var tog den efterlängtade globala uppvärmningen vägen? Har 'växthuseffekten' bytts ut mot 'iglooeffekten'?

Näe, här fodras drastiska åtgärder. Mitt förslag är att ta gisslan. Först måste man skapa någon radikal falang t.ex. ”Al-vädra”, ”Solbollah”, eller ”Sombrero luminoso”. Sedan är det bara att kidnappa någon känd metrolog, och vägra släppa denne till dess temperaturen varit över 25 grader i minst en vecka. Blir inte kraven uppfyllda blir den jäkeln offrad till solguden - det fattade redan Aztekerna för 500år sedan.

OK, någon som ställer upp?

Som vanligt i Storebrors land

Som vanligt, en artikel om fartsyndare; http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3034341.svd

För det första måste man lära sig skilja på fort, för fort och hastighetsbegränsningar. Medborgarna i Sverige har indoktrinerats till att tro att ’för fort’ är samma sak som att köra fortare än hastighetsbegränsningen. Hastighetsbegränsningen är något som är satt med avseende på kalkyler och statistik för att minimera samhällets kostnader för olyckor kontra de tidsförluster längre restider har för kostnader för samhället.Alltså; risken för personskador är vägda mot kostnaderna för längre restider.

I propagandan nämns att 100-150 personer färre skulle avlida om all höll hastighetsbegränsningarna. Nu är det så att dödsfall inte är det kostsamma för samhället, förutom att det vanligtvis ger ett skattebortfall. Det verkligen kostsamma är om någon i relativt ung ålder blir invalidiserad. Snacket om att rädda liv är bara en ’dimridå’ för den verkliga avsikten. Om nu avsikten var att ’rädda liv’ varför spenderar man inte mer emot självmord (2-3 gånger fler än det dör i trafiken årligen), eller prostatacancer?Nix, inga Nollvisioner här inte. Det kostar nämligen samhället inte så mycket som invalidiseringar.Polisen har därför jobbet att koppla bort all logik och jaga de som kör några kilometer över gällande hastighetsgränser, emedan andra typer av brott som skadat någon aldrig ens utreds. Prov gärna att anmäla ett villainbrott, bilinbrott, eller något annat som är lågprioriterat, d.v.s. inte kostar staten så mycket.

Problemet är bara att hastighetsbegränsningarna är satta dels gällande alla medborgare, alla omständigheter såsom väglag, sikt, bil, o.s.v. och man har alltså satt hastighetsbegränsningarna för att optimera samhällsekonomin, inget annat. Helst ska medborgarna få dåligt samvete eller nära-döden-upplevelser när man oavsiktligt råkat köra 120 på en 110-väg.

Vi hamnar tyvärr i en situation där myndighetsutövarna, med alla medel måste trycka ner den enskilde medborgaren med argument av typen; "det har politikerna bestämt","det är enligt vår policy", eller " så kan man inte göra". I all tre fallen förväntas den lyssnande bara acceptera resultatet och gå hem med en på sin höjd, uppgiven suck. Typiskt svenskt.Man må alltså ha hur logiska argument som helst, men de gäller inte, för några politiker, myndigheter eller tjänstemän har bara beslutat att man har fel, utan att bemöta den enskilda frågan eller ens känna till den.

Typiskt svenskt.Låt oss ta ett exempel: Jag körde bil från där vi bodde i sydvästtyskland, upp till Sverige på Autobahn, hastigheterna kan ni gissa. Sedan kommer man till Sverige, det är tomt på vägarna, fin motorväg, jag har en ny bra bil, och har under 8 år kört varje dag på Autobahn. Ponera nu att polisen hade stoppat mig för hastighetsöverträdelse, kanske 50km/h eller så.Tysk heltäckande sjukförsäkring, en ny bil som är helt ok, erfarenhet från Autobahn, o.s.v.Men vad hjälper det - kasta all logik och anpassa dig till systemet.

Storebror har bestämt att du inte får köra mer än 110 på motorvägen., i en ren snigelfart. Lönar det sig att prata logik med polismannen när man blir stoppad, med tingrätten, med politiker, med tjänstemän...?
Svaret är nej. Skulle man hävda att man har rätt, får man ändå aldrig rätt, det blir bara dyrare.

torsdag 4 juni 2009

Slutförvar

Kommunstyrelsen i Östhammar vara minst sagt tvehågsen. Man har just godkänt att man ska i Dannemora få leta upp smörja under marken och ta upp till ytan. I nästa läge gläds man åt att man tar smörja från ytan och stoppar ner under marken. Slutförvaringen som man kan läsa om på denna länk.

Det blir väl så att man gräver en ort från Dannemora till Forsmark, och plockar upp det SKB grävt ner. Någon skum form av recycling…men många arbetstillfällen blir det bergis.

Det lär även finnas rätt mycket guld mellan just Dannemora och Forsmark så det blir nog en lönsam affär.
Beaktandes att det redan finns ett flertal gamla nerlagda gruvor i trakten kommer berggrunden bli som en Schweizerost. Förslag till kommunslogan; ”Osthammar – dig it!”