onsdag 3 februari 2010

Det står ju på skyltarna!

Vaddå "Sänk hastigheten"? Det står ju på skyltarna hur fort man ska åka! Åker man i diket ändå är det ju Vägverkets (heter numera Transportstyrelsen) fel.
Nähä, det tyckte du inte var logiskt, men så är det faktiskt.

Skyltningen av vägarna tar ingen som helst hänsyn till förhållanden, omständigheter och bilistens egen bedömning av hur fort respektive fordon ska framföras. Då hävdar du givetvis, eftersom du är indoktrinerad av Transportstyrelsen och NTF, att det anger den högsta hastighet du FÅR hålla under vad du bedömer är bra omständigheter.
Men nu är bara problemet att man inkompetensförklarat alla bilster att bedöma hur fort de kan köra och bedöma alla omständigheter i det specifika fallet.

Alltså - kör du 150km/h eller så på en perfekt, spikrak motorväg en söndagsmorgon på sommaren är du en brottsling och om den blåvita folksnapparen (polisen), ertappar dig blir det dryga böter och du blir av med körkortet. Det spelar ingen roll om du kör en Ferrari, har kört 10 år på Autobahn, och det inte finns en annan bil i närheten. Brottsling är du, och ska straffas!
Men, om du är 90 år, har taskig syn kör 110km/h med en gammal folka med diagonaldäck när det är snorhalt, snöstorm och på natten, är det inte olagligt.
Alla inser ju att det sistnämnda är vansinne emedan det inte är straffbart. Så om man är så ivrig på att montera upp kameror, övervaka hastigheter o.s.v. och bötfäller de som kör fortare än skyltad hastighet, borde man väl ta ansvaret för de som kör under laglig hastighet men ändå råkar ut för olyckor?

Så, frågeställningen är; är man inkompetensförklarad eller inte? Svaret är enkelt, släng all logik åt sidan och inse att storebror vet ditt bästa och har alltid rätt. Tro inte att du kan bedöma situationen eller anpassa hastigheten till omständigheterna - även om du inte har fel, kommer du att få fel rent juridiskt.

Inga kommentarer: