måndag 29 mars 2010

Grunden för en samhällsekonomi

Bloggurun Kent i Örebro, har efterlyst lite åsikter om skatter som veckans tema. Det är ett klurigt ämne kopplat till alla andra ämnen som har med ett samhälle att göra och om man tolkar det enkelt och banalt kommer man till slutsatsen lägre skatter –sämre välfärd.

Men riktigt så enkelt är det inte. Sverige har världens högsta skattetryck. Detta har upparbetats sedan en lång tid tillbaka genom att på ett rent socialistiskt sätt, övertyga medborgarna att de arbetar för samhället inte för sig själva. Alltså har det blivit allt mer legalt under åren att höja skattetrycket och leta andra skatteinkomster för staten/kommunerna, under det att den offentliga/offantliga sektorn vuxit sig allt större. Sist jag så siffror på detta var hälften av BNP producerat inom offentlig sektor.

Men om man nu enkelt frågar sig vad det är som gör ett land bättre än andra, mer konkurrenskraftigt på den internationella marknaden så är det inte skatter och offentlig sektor. Det är helt enkelt förmågan att upptäcka nya produkter, teknologier och sedan kunna producera dessa till ett pris som gör dem attraktiva internationellt. Asien och en del gamla öststater har den billiga arbetskraften. Kina köper företag på löpande band för att kombinera detta med sin billiga arbetskraft och få varumärken och högre teknologi. Indien ligger i framkant på IT-utveckling, och de har billig arbetskraft. Patentskydd och upphovsrätter kommer inte bli vatten värda.

Så vad det gäller skatter…vill man snabbt köra ett land i botten, ska man ha en gigantisk offentlig sektor, ett mycket högt skattetryck och inte tillåta folk att bli rika eller att lyckas. Enda sättet att bli rik ska vara på de statligt kontrollerade lotterierna, lotto eller hästar. Sedan kan vi sitta här solidariska med alla, minareter, multikulti och 90% anställda inom offentlig sektor. Man kommer då inte fatta vad som gått snett. Skylla på andra politiker är ju alltid gångbart, och utlova guld och gröna skogar framgent.

Kent hade visst någon affisch där det stod ”Föregångslandet Sverige”. Kanske tror man att Kina eller Indien ska följa den fina väg Sverige slagit in på, d.v.s. några miljarder invånare…hur naiv kan man bli? Föregångsland? Snarare varnade exempel på socialism/kommunism under moderaternas flagga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan inte hålla med i allt men du har en poäng, vi är inget föregångsland precis. Vi ger inget till industriutveckling och forskningen får mindre än u-länderna vilket är helt åt skogen. Sen vill jag nog ha ett skydd för de männsikor som inte platsar någonstans. Det sociala måste fungera vi måste kunna bli sjukskrivna när vi så behöver, för det har vi betalt flera gånger om för med det skattetryck vi har. Vi betalar moms på skatten och det har jag vid flera tillfällen upplyst de styrande om men det kan de inte ta bort. För då skulle de förlora miljarder, så vi får fortsätta att betala. Inget annat land än Sverige har detta system med moms på skatten så vore man lite bildad i språk så skulle man banne mig upplysa EU om detta.