söndag 16 maj 2010

Manipulerade undersökningar?

Anledningen till min fråga är inte baserad på statistiska fel, eller liknande. Frågan är helt enkelt om opinionsundersökningarna är manipulerade, att ge indikationer åt det håll man vill i synnerhet när det gäller mindre partier.

Jag har studerat diskussionerna på nätet den senaste tiden, och det är en ren bloggstorm som ifrågasätter invandringspolitiken och islam i detta land.
Man tycker ju det borde återspegla sig i opinionsundersökningarna, men så är inte fallet. Det är precis tvärtom, stödet för SD dalar enligt alla opinionsundersökningar. I det senaste fallet för man intrycket att en röst på SD är en bortkastad röst eftersom de inte får över 4% i den senaste undersökningen. Stora rubriker i t.ex. SvD kan man se på denna länk. ”Ras för SD i nya Sifon” är huvudrubriken.

Jag har tidigare bloggat lite om att det är en tyst och hemlig överenskommelse mellan alla riksdagspartier hur man ska utmanövrera SD, både med sina egna politiker och via media.

Men om vi skruvar tillbaka klockan en aning, till tiden av Vellingehistorien, var det så att man gjorde en undersökning på ca 1000 personer i Vellinge och kom fram till att en tydlig majoritet var för flyktingmottagningen, jag vill minnas ca 65%. Sedan när det blev skarpt läge, och kommunen frågade hur många som kunde tänka sig att husera flyktingbarn, anmälde sig två familjer, varav en inte var ”aktuell”, trots den rundliga monetära ersättningen. Så då frågar man sig hur relevant den undersökning som gjordes var. Är det sannolikt att en stor majoritet i Vellinge verkligen var för flyktingmottagandet? Knappast. Men statistik och undersökningar kan ju inte manipuleras eller hur?

Sedan dess har SD på riksplanet haft lite över 4%, i olika undersökningar för att i den senaste få under 4%. Man anger inte hur mycket under 4%, utan det deklareras som statistiskt säkerställd, o.s.v. Tittar man sedan på Sifos sida på denna länk visar den 3.5 för SD, med en felmarginal på 1.1%.

Läser man sedan kommentarerna i SvD till undersökningen proklamerar ett stort antal att de avser rösta på SD, lite märkligt faktiskt.

Så min frågeställning är; kan man verkligen lita på dessa undersökningar eller är de manipulerade för att ge intrycket att en röst på SD är en bortkastad röst? Det ligger ju nära till hands, dels med tanke på att debatten tilltagit på nätet runt deras frågor, och vidare den pragmatiska inställning alla riksdagspartier tagit till SD.

Att man har makten att manipulera media står för mig klart, med raderade kommentarer, försvunna blogglänkar t.ex., men frågan är om man även manipulerar opinionsundersökningar för att driva valresultatet åt det håll man vill?

Väger vi vidare in problemen i miljonprojektområdena, det som hänt Lars Vilks, och kostnaderna för invandringspolitiken den senaste tiden, finner jag det mycket märkligt att stödet för SD samtidigt skulle minska.

Add. 24/5-10:
Ok, nu har vi nästa opinionsmätning. Även den visar att SD rasat ner under 4%-strecket. Lite märkligt faktiskt igen om man helt ovetenskapligt pejlar stämningen på nätet. Senast idag skrev SvD att "Sockholm välkomnar asylsökande flyktingbarn", och kommentarerna var minst sagt kritiska.
Men det ligger väl i linje med att riksdagspartierna är livrädda för att SD ska få en vågmästarroll. Ett smart drag är då givetvis att låta SD få en bit under 4% så att man ska tro att det inte är någon idé att rösta på dem, eftersom de inte får något riksdagsmandat. Sannolikt kommer nästa opinionsundersökning visa samma sak.
Faen vet om resultatet är manipulerat, men det skulle inte överraska mig det minsta. Men det finns ju saker man varken vill veta eller får veta. Min moderate favoritpolitiker Kent, vill att saken generellt ska debatteras på denna länk. Han är givetvis välkommen att diskutera detta samt andra frågor här.

5 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Jo, det är nog fullt möjligt att man manipulerar undersökningarna och/eller att folk inte vågar uppge "SD" när någon okänd person ringer.

Vi måste dock erkänna att svenskarna i denna fråga avviker från övriga Europa. Visst finns det anledningar: propaganda journalister, hjäntvätt i skolorna, Bortförklaranade Rådet, osv. osv.

MEN det har funnits liknande i många andra länder. Titta t.ex på Holland och Danmark. Där fanns också en väldigt stark PK maffia som med alla medel motarbetade kritik mot mångkulturen. Men i dessa länder vägrade väljarna att spela med och de framtvingade stora förändringar för länge sen.

Inget land i Europa har haft så stor immigration från tredje välden som Sverige de senaste 20 åren och samtidigt finns det inget land där befolkningen har visat mindre motstånd.

Frågan är faktiskt om denna befolkning är värd att räddas…..

Utlandssvensk sa...

Förutom möjlig manipulation med opinionsmätningar och konstaterat sabotage under valrörelser
tror jag att vi kan förvänta oss omfattande fusk även med lagda röster.

Personligen upplever jag att det svenska valsystemet nästan är skräddarsytt för att fuska. Om jag har förstått saken rätt kan vem som helst anmäla sig för att räkna röster.
Vad förhindrar följande senario:
En ung vänster sympatisör anmäler sig som rösträknare.
Han tar med sig 100 valsedlar, blandade från riksdagspartierna.
Dessa valsedlar byter han sen mot 100 SD valsedlar.

Jag kan inte detaljerna för hur rösträkningen går till. Finns det någon kontrollfunktion som stoppar det jag beskrev ovan?

Att handlingen ät olaglig tror jag inte betyder ett skvatt. De självutnämnda antirasisterna har väldigt tydligt visat att de är fullt villiga att bryta lagar för att stoppa SD. Dessutom tror jag att risken för åtal är liten, även om de blir upptäkta. Sannolikt avskrivs det pga. bevissvårigheter

Utlandssvensk sa...

Under valrörelsen 2006 observerade jag hur AFA helt utan motreaktion saboterade valet. Jag kontaktade ett antal stora bloggar om detta och lyckades att få Brussel Journal, en MYCKET seriös och etablerad blogg, att skriva följande:

http://www.brusselsjournal.com/node/1359

Klicka gärna på ALLA länkar i artikeln och notera dels vad AFA håller på med men ännu viktigare DET STÅR KVAR PÅ DERAS SITER EFTER 4 ÅR UTAN POLISINGRIPANDE. Sverige är INTE en fungerande demokrati.
Bland annat rapporterar AFA att:
” Den kampanj som bedrivits gentemot
dessa har inneburit att kandidater som ställer upp för Sverigedemokraterna
eller Nationaldemokraterna har fått påtryckningar från antifascister.
Stenar har kastats genom rutorna på deras bostäder,
yxor har satts i ytterdörren och personliga hot har sprayats utanför
bostäderna. Dessutom har hotbrev levererats som förklarar att denna
typ av bemötande väntar den som ställer upp för rasistiska och
nazistiska partier, om personen i fråga inte frånsäger sig kandidaturen”

Min gissning är att det blir ännu värre under denna valrörelse.

Ulmerkotten sa...

Ok, jag vet inte, men jag trodde det alltid skulle vara två personer närvarande vid rösträkning. Detta för att förhindra just vad du skriver kan utföras av en person.

Sabotage mot röstsedlar är mycket allvarligt, t.ex. att ta bort alla valsedlar för ett parti eller partier som inte passar.

Och hot mot enskilda politiker är minst lika allvarligt. Men svenska polisen har som vanligt fullt upp med att kolla att Svensson inte kör 3km/h för fort, så det finns inga resurser för att utreda sådana hot.

Jag tror att frånvaron på motstånd till invandringen har att göra med tre saker:
För det första har svenskar ett alldeles förtroende för politikerna.
För det andra tror jag att indoktrineringskampanjen om multikulti, de senaste 40 åren har satt sina spår.
För det tredje, mörkningen av kostnader, antal som kommit hit, anhöriginvandring o.s.v.

Utlandssvensk sa...

Tja,
Vi vet att AFA förra valet var väldigt aktiva med att plocka bort SD valsedlar. T.ex gick de runt i hela Helsingborg och tog bort dem från vallokalerna (se länkar i BJ artikeln).

Har du sett några åtal?

Om det krävs två närvarande är det såklart svårare att fuska. Men dels kan flera AFA figurer anmäla sig dels tror jag faktiskt att många vanliga representanter för riksdagspartierna skulle vara villiga att titta bort om någon bytte ut valsedlar för just SD.