måndag 28 juni 2010

En politiker slänger bort 1.4 miljarder

Det största lurendrejeriet på länge.

Man hade alltså tecknat ett avtal om att vaccin skulle levereras i det fallet en smittsam sjukdom kom till Sverige. Nu var det ju bara så att även om sjukdomen var smittsam, var dödligheten mycket låg, för att inte säga obefintlig. Med detta menar jag att det finns alltid ett antal sjuka och försvagade personer i ett samhälle, och det är klart att för man svininfluensan ovanpå det man redan lider av är risken stor att man dör. Jag vill minnas rubriker som ”svårt cancersjuk patient dog av svininfluensan”, alltså snackar vi sannolikt om någon som redan var på väg att dö, men där svininfluensan var droppen.
Vidare är det klart att ett antal äldre, som redan stod men en fot i graven, kanske dog av svininfluensan. Så frågeställningen är egentligen hur många som dog av svininfluensan, utan man måste jämföra det dels med en vanlig skitinfluensa som brukar dyka upp med jämna mellanrum, samt hur många som ändå hade dött, men som klassats som ”av naturliga orsaker”.

Själv drabbades jag av denna fruktansvärda och dödliga pandemi, och mådde lite pissigt en hel dag, vilket inte avhöll mig från att arbeta. 29 personer dog alltså, vilket kan diskuteras…ungefär en tiondel av de som dör varje år i trafiken, eller 1/30-del av antalet som tar självmord varje år.

Men för att verka ansvarstagande, drog man igång en jättelik cirkus. Någon smart nisse, sannolikt välbetald av GSK, drog upp pandemiklassningen så att Sveriges klausul skulle falla ut, och svenska staten skulle vara tvungen att köpa vaccin till hela befolkningen. Alltså tvingades vi att dra igång en helt onödig cirkus till en kostnad av 1.4 miljarder.

Nu avvisar alltså folkhälsominister Maria Larsson (kd) en oberoende kommission som skulle kunna klarlägga vad som egentligen hände i dessa artiklar (1 och 2), med den rent idiotiska motiveringen ”Det är inte lätt att hitta fristående kompetens utanför myndigheterna och läkemedelsindustrin.”. Samtidigt litar hon ju på myndigheterna som titeln anger; "Jag måste lita på myndigheterna." Hur faen ska hon ha det litar hon på LMV eller inte?

Tänk vad lätt det är att hitta experter när ett beslut ska fattas, och politikerna som standardsvar kommer med "Vi ska tillsätta en utredning.". Men när man fattat ett tveksamt beslut som dessutom kostat miljardbelopp, då finns det helt plötsligt inga experter.

I vilket fall som helst har hon direkt fel. Jag kan utan problem ringa ett gäng av mina kontakter om hon behöver hjälp med detta. Jag har arbetat både inom läkemedelsindustrin och med denna i drygt 30år, samt med US FDA, Läkemedelsverket m.fl. och det finns ingen anledning att t.ex. Läkemedelsverket inte skulle kunna utreda det inträffade. Men det blir väl för pinsamt.

Men det är klart, intresse finns ju inte. Vi snackar ju bara om sådär 1.4 miljarder i skattepengar som man kastat bort till ingen nytta.

Vad sägs om avslutningen i artikeln? "–Vi vet att det har räddat liv. Och om fler hade blivit sjuka, vad hade det kostat?". Rent patetiskt...

Inga kommentarer: