måndag 27 september 2010

Polisens prioriteringar

Det finns tre olika nivåer med ”brott” som jag ser det.

Den första nivån är när ett brott inträffat, och någon eller något ar stulits eller skadats. Avsiktligt eller ej. Exempel är stölder, inbrott, skadegörelse, anlagda bränder, mord, o.s.v.

Den andra nivån är förberedelse till något i kategori ett. Alltså olaga vapeninnehav, innehav av sprängämnen, eller försök till något i kategori ett.

Den tredje nivån är när inget hänt och ingen kommit till skada. T.ex. om en medborgare glömt sätta på sig skrajsnöret eller tagit en folkpilsner till middagen.

Alltså anser jag att polisen bör prioritera nivå ett, eftersom vi pratar om begångna brott.

Men nu är problemet att det görs inte. Prova t.ex. att rapportera en bilstöld, eller ett bostadsinbrott. Polisen lyfter knappt ett finger, och det vet alla. Detta har i sin tur lett till ett stort mörkertal, eftersom det inte är mödan värt att rapportera småstölder, och även om det rör sig om t.ex. en bil värd flera hundra tusen, gör polisen inte ett dyft. Man rapporterar på sin höjd till polisen för att försäkringsbolaget kräver det, men det är åxå enda anledningen. Chansen att få tillbaka något stulet eller att tjuven tas fast är mindre än att vinna på lotto. Inte ens mord brukar lösas eller efter regelrätta kravaller och upplopp tas ingen fast.

Så då undrar man vad polisen prioriterar. Svaret finns i dagens SvD på denna länk.

Bilbältesanvändning? Hur viktigt är det? Har någon skadats? Har ett avsiktligt brott begåtts? Näää…..tja, i värsta fall kunde ju någon ha skadats, men med dagens hastighetsbegränsningar är ju risken minimal.

Man har alltså ertappat ca 4000 personer med det fruktansvärda brottet att inte använda bilbälte. Straffet är mellan 1500 och 2500kr.

Hur många har man då kontrollerat? Kanske 10-20.000 bilar minst.

Svensson som lyssnar på PK-media och tror att allt som skrivs där är rätt och viktigt konstaterar väl att; ”Tänk vad många det är som är brottslingar och bryter mot lagen.”

Samme Svensson har tyvärr inte kopplat in hjärnan utan läser och begrundar alla viktiga proklamationer från NTF. (Ni vet det överblivna organet från högertrafikomläggningen).

Notoriska narkomaner, som tvingas finansiera sitt beroende med åtskilliga stölder varje dag är inga Svensson, men något man får leva med. Polisen känner den men det är ju synd om dem...

Men vad är bakgrunden till denna vansinniga snedvridning och felprioritering av polisens arbete? Svaret är skrämmande men mycket enkelt: Brott som drabbar privatpersoner eller deras försäkringar struntar polisen i. Sådana brott, oavsett hur allvarliga de är kostar nämligen inte samhället ett öre. Om däremot någon skulle skadas i trafiken blir det kostnader för samhället i form av arbetsbortfall (skatteintäkter), och sjukersättning. Det värsta är om någon skulle invalidiseras. Sådana kostar samhället enorma belopp, i synnerhet om vi pratar om någon i 20-årsåldern. Om däremot en pensionär kör ihjäl sig är det snarast en vinst för samhället, men det kan man ju inte tycka eller berätta.

Man ska helt enkelt idiotförklara alla bilister och samhället vet vad som är bäst för dig lille medborgare. Så hastighetskontroller, plåtpoliser, bilbälteskontroller, nykterhets- och mönsterdjupskontroller galore! Dessa verksamheter är det viktiga för att ett samhälle ska fungera och förtroendet för polisen ska vara på topp eller hur?

Men du…om du får din bil stulen och du bara har trafikförsäkring, bekymra inte polisen med sådana småsaker. De har fullt upp med viktigare saker.

Inga kommentarer: