tisdag 21 december 2010

Hyckleriets paradis

Men var är alla militanta feminister? Sedan 60-talet har det ju funnits massor med kvinnor som slagits mer eller mindre militant för kvinnors frigörelse deras rätt i samhället och jämställdhet. Steg för steg har alltså kvinnor fått större inflytande, viktigare poster i samhället, och varenda gång en regering utses ser man hur många procent kvinnor det är av statsråden. Man har kämpat mot kyrkan och fick först igenom kvinnliga präster, sedan kvinnliga biskopar. Man har kämpat för homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan, och slagits för jämställdhet på alla plan och föreslagit kvoteringar i bolagsstyrelser.

Men i handlingen dyker en för landet främmande religion upp som kallas islam. Undfallenheten är då total, och ingen rör ett finger eller springer med plakat på gator och torg, trots att denna religion uppenbarligen har en klart nedvärderande syn på kvinnor och deras rättigheter.

Vi har kvinnor som tvingas till giftermål av sin far, modern har sannolikt ingen talan. Vi har kvinnor som misshandlas eller i vissa fall dödats för att de inte accepterar den partner fadern valt. Vi har kvinnor som könsstympas som unga. Vi har en total dominans av familjefadern gällande alla beslut. Vi har kvinnor som inte får sitta bland män i olika församlingar. Vi har kvinnor som tvingas dölja sina ansikten och gå klädda som vandrande sopsäckar med titthål. Vi har månggifte. Vi har en mans rätt att slå sin fru. Vi har… det är bara att fortsätta. Kanske det inte är islam som proklamerar detta utan dess tolkare, men det spelar mindre roll, någon mer kvinnoförtryckande religion finns inte.

Och det accepterar de som stått på barrikaderna för kvinnors rättigheter. Ni var på barrikaderna när det gällde kristendomen och prästvigning av kvinnor, men var är ni idag? Är islam en bättre religion än kristendomen och mer accepterbar när det gäller kvinnoförtyck, eller varuti ligger logiken? När ska ni kräva kvinnliga imamer? När ska ni sluta kolla i Legolådorna efter full jämställdhet som man kan läsa om i denna artikel

, eller komma med töntiga webbenkäter om ”Försöker du köpa jämställda leksaker till dina barn?” (Samma artikel).

Så var är ni, feminist Ohly, Mona Sahlin, Gudrun Schyman, M-P Boëthius, och hela feministgänget? Sitter ni och räknar män resp. kvinnor gestaltade i Legolådor? Kollar antalet manliga respektive kvinnliga namn i barnens fysikböcker i skolan? Räknar ut kvoteringsregler för pappa-mammaledighet, eller?

Har ni tagit hit detta problem, alltså islam, får ni faen stå på barrikaderna nu och tala om att det är 2010 och inte 600-tal, samt kräva jämställdhet. Det gjorde ni tidigare, varför stoppar ni huvudet i sanden nu och sätter på er hucklen och snackar om multikulti, acceptans, religionsfrihet och annat rent svammel?

Inga kommentarer: