onsdag 8 december 2010

När ska storebror börja kontrollera internet?

Pk-media är sig likt. Wikileaks har publicerat en massa information som är komprometterande på olika sätt. Julian Assange är tydligen pappa till hela idén, och då går skallgången i massmedia. Han anklagas för snart allt som finns och som man kan hitta på. Han jagas som en hund och nu senast är det klart att denne person snart kommer att utlämnas till USA.

Vad är nyhetsvärdet i hela historien? Jag ser inte ett förbaskat dugg nyhetsvärde i att man jagar honom, anklagar honom för diverse uppdiktade historier, och anklagar honom för den information som läckt ut. Välkommen till 2010, det finns internet och information kan utbytas via nätet helt fritt och oinskränkt. Det kan man tycka vad man vill om, men faktum kvarstår – global information tillgänglig för alla, publicerad av vem som helst. Personligen är jag väldigt tacksam för att internet finns och att jag får annan information än just den som myndigheterna och politikerna vill tilldela mig. Man kan alltså tillgodogöra sig information som myndigheter och politiker vill dölja. Är det demokrati, d.v.s. att mina åsikter ska baseras enbart på det myndigheter och politiker låter mig veta, eller är det så att egentligen är internet en ren demokratisk välsignelse?

Här har vi alltså en modern variant av de forna öststaterna, men under demokratins flagga där den information du, lille medborgare, ska basera dina åsikter på är filtrerad och justerad för att ge den bild av verkligheten man vill. Så fungerade det för 10-20 år sedan och vi har alla blivit indoktrinerade av den politiskt korrekta informationen.

Men vad vill man då göra i detta fall? Statuera exempel? Plocka Assange till USA och döma honom till livstids fängelse andra till varnagel, eller vad håller man på med? Historien har i mina ögon inget annat nyhetsvärde än att man inte publicerar information på internet ostraffat. Men detta är helt irrelevant i nyhetsmedia, och det enda man kan läsa är var han kanske är, vad han anklagas för (och då uppenbarligen en hel skog med favoriserade brott), samt var han befinner sig. Helt ointressant information alltså. Det intressanta är hur man kommer agera framgent när det gäller internet. Det kliar givetvis i fingrarna på NSA, FBI och andra att kunna styra, begränsa och kontrollera informationen på internet. Här i Sverige är det samma sak, och PK-politiker samt FRA vill säkert kunna kontrollera den information vi medborgare får oss till livs. Siter som Merit Wagners, Julia Ceasar, Politiskt Inkorrekt och andra sticker givetvis i ögonen på den propagandaapparat man är van att kunna kontrollera. De nämnda siterna är säkerligen till stor del ansvariga för att SD har kommit in i Riksdagen, och vi vet ju alla vad alla andra partier tycker om detta. Men stenen är satt i rullning, och det är högst tveksamt om den går att stoppa. Själv hoppas jag att man inte försöker – grundpelaren i en demokrati är just att medborgarna ska ha tillgång till all information, och baserat på denna kunna skapa sig en egen uppfattning. Inte som Public Service i detta land som helt enkelt lurar medborgarna med tomt snack om att de just tillhandahåller bara fakta och objektiv information. Detta är en ren lögn, man tillhandahåller just den information man vill att medborgarna ska ha, inget annat. Väl selekterad information som påverkar medborgarna som man avser, och är politiskt korrekt.

Så medierna är knökfulla med spott och spe över Assange, detta har uppenbarligen dikteras av USA. Man vill helt enkelt sända ut buskapet att den som publicerar material som inte passar kommer att bestraffas på vilket sätt det vara må, bredbandsleverantörer, ansvariga för siter eller egentligen de man får tag i. Meddelandet är solklart. En form av ren skrämselpropaganda, och massmedia spelar med. Tidningarna följer Assanges varenda steg. En mycket skrämmande utveckling som kan användas som argument framgent till att begränsa yttrande och tryckfriheten samt kommunikationsmöjligheterna över internet framgent.

Inga kommentarer: