onsdag 27 april 2011

Polisens prioriteringar


Det finns en PK-blaska som heter Upsala Nya Tidning (UNT). Som alla vet är Uppsala en studentstad, och det finns även varje år vid denna tid ungdomar som gått i skolan i sådär 12 år och tar studenten. Vi pratar alltså om personer som är 18 eller 19 år, myndiga, och får delta i svenska val.  Så här lyder rubriktexten på denna länk; ” Personer som dricker alkohol på offentlig plats ska bötfällas. Det är polisens hårdare linje inför valborg och kommande studentskivor.”, och man avser bötfälla alla som dricker alkoholhaltiga drycker på allmän plats med 500kr.

Så en svensk tradition är att man firar att man tar studenten, så har det alltid varit och jag hoppas att det ska så förbli. Man ska alltså ta till hårdhandskarna för att ungdomar har det lite kul och begår det allvarliga brottet att dricka ett glas vin eller en pilsner i vårsolen för att fira lite. Vilka brottslingar!! Vilket scoop!

 Men berätta nu polisen hur många procent av bostadsinbrotten ni löser? Hur många procent av bilstölderna? Hur många uppeldade bilar i miljonprojektsområdena har Ni tagit fast gärningsmännen till? På denna länk kan man läsa att ”Stockholm drabbat av stöldvågen”.
Polisen utreder, snackar skit och samlar brotten på hög, är en klassiker som gäller. Kryptiskt skitsnack lurar bergis alla journalister som ringer, eller hur? Att pundare flyter runt, och polisen vet vilka de är, de gör inbrott och stölder kontinuerligt för att finansiera sitt missbruk, det är som det ska vara.
Ursäkta, men jag hade en gång en naiv tro att polisens jobb var att sätta dit brottslingar, inte jaga Svensson som råkar köra 2km/h över en hastighetsbegränsning eller tar sig en pilsner i glada vänners lag i en park för att fira att man tagit studenten. Man ser ”ett samband”, vilken tröst är det för en drabbad? Eller att man utbyter ”viss information” med andra polisdistikt? Kanske är det just för att det inte är så förbaskat lätt att få fast dessa regelrätta brottslingar, som polisen borde allokera mer resurser till att få fast förövarna i stället för att få poäng på hur många alkoblåstester man utfört, eller hur många man lyckats fälla för tramsiga fortkörningar, på några km/h, eller att de råkat ta en folkpilsner till maten innan de satte sig bakom ratten. Vidare ska man veta att mörkertalet när det gäller t.ex. bostadsinbrott och stölder är stort; alla vet att det inte är mödan värt att ens anmäla det till polisen. Man får ändå inget tillbaka och de rör inte ett finger, så varför anmäla om man har en självrisk på några tusen som är högre än skadans värde?

Hur många gånger per dag tror Ni trafikpoliser får höra; ”Har du inget bättre för dig? Varför jagar du inte riktiga brottslingar i stället?”.  Den stackars utkommenderade polisen har sannolikt inget svar på detta , men frågan är helt relevant. Synd bara om den utkommenderade polismannen som ska få ta all skit i st. f. de ansvariga politikerna.

2 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Att ge sig på mohammedan-slöddret är rent livsfarligt. Det vet du, jag och dom med. Dom kan mycket väl plocka fram automatvapen och dom drar sig icke för att använda dem heller. Att jaga fortkörare eller pursvenska ungdomar är däremot garanterat ofarligt.

Ulmerkotten sa...

Grejen är den att det som styr polisens verksamhet är helt enkelt pengar. Att privatpersoner blir bestulna, får sina bilar uppeldade, och annat som inte kostar stat/landsting/kommun något struntar man i. Det får privatpersoner/företag eller deras försäkringar betala.

Om det i stället inträffar en trafikolycka, i värsta fall med någon invalidiserad, kostar det samhället enorma belopp. Det är vad som styr polisens prioriteringar, och det är därför man jagar fortkörare in absurdum.
Dessutom får man in pengar på verksamheten.