måndag 30 maj 2011

Mammuten i dödsryckningar


Den här artikeln är rätt kul i SvD om man är ironisk. Eva Hamilton ondgör sig över att regeringen och politikerna ska ha inflytande på programutbudet, detta eftersom SVT och public service (PS) som vara oberoende, tillhandahålla fakta och vara opartiska. Du kan ju spela in din egen ”tackfilm” för att du betalar TV-licens, och i den naiva tron att SVT och PS är opartiska.
Kära läsare, att läsa att SVT:s VD påstår att politikerna inte ska ha något inflytande på PS, är rent skrattretande.

Om vi börjar med själva konceptet PS, har det sedan länge tjänat ut sin roll, men politikerna håller det under armarna som ett barn håller en snuttefilt. Det kanske var ett fungerande koncept när det bara fanns TV1 och TV2, men nu finns det satellitkanaler, TV på internet, och hela upplägget är bara vansinnigt. Medborgarna ska alltså tvingas betala för ”innehav av kanalväljare”, oavsett vad de tittar på, vill ha eller är villiga att betala för. Vad tycker KO om att man ska tvingas betala för en vara man inte vill ha? Det som att införa en ”grötavgift” även om man inte tänker, vill äta eller köper gröt. Sedan skickar man ut ”kontrollanter” som kollar om folk har skålar hemma. Har de skålar kan de äta gröt och blir då enligt lagen skyldiga att betala ”grötavgift”.
Så systemet är förlegat och helt vansinnigt, det borde de flesta vara överens om.

Men så har vi kärnproblemet; ”Regeringen vill styra SVT”. Javisst är det så, och har varit sedan TV kom. Man vill kunna kontrollera medborgarna via PS, och tillhandahålla propaganda som man kallar för information och opolitisk fakta. Så heter det alltid när det är just propaganda eftersom ingen kan säga att det är propaganda. Propaganda vill ingen ha eller betala för, alltså heter det ”information”.

Alla andra media i hela världen tillhandahåller även ”information”, Kinas TV, Nordkoreas TV, Iransk TV, Kuba TV, Fox News, Israelisk TV, Al-Jazeera, o.s.v. alltså alla. Men du lille medborgare ska tro att just bara här i Sverige tillhandahåller PS opartisk, opolitisk information. Ursäkta, men tror du det är du dum och naiv.

Det är ren propaganda det är bara att inse, givetvis så att den ska vara svår att sätta fingret på och avslöja, men dock. Fundera lite på var alla nysvenska ord som ”främlingsfientlig”, ”invandrare”, ”berikning” m.fl. kommer ifrån. Jo, det är genom att PS, har fått order att börja använda dem, för att påverka medborgarna på avsett sätt.

Men det mest effektiva propagandasätt man använder är ”rastermetoden”. Jag har avhandlat denna tidigare och det handlar om att selektera material och att ge tittarna/lyssnarna den bild man avser. Processen är mycket lång och vi pratar om kanske 10 år. Mycket sofistikerat, och det finns garanterat inget att sätta fingret och peka på som direkt propaganda. 
Detta är ett exempel på hur det kan gå till; Man intervjuar ett stackars flyktingbarn som berättar sin hemska historia. Några dagar sedan ungefär samma sak men med annat barn, kanske med knorren att han blivit lycklig här. Sedan lite hemska historier från dessa barns hemländer. Därefter en ensamkommande flicka, med en tårdrypande historia. Så låter man det hålla på, och ingen kan förneka att varje historia är sann. Men slutintrycket tittaren får är att alla barn från detta land verkligen är flyktingar och hemskt synd om. Men det är ren propaganda eftersom man bara berättar historier som stöder det man vill förmedla. Det är bilden av att alla som kommer till detta land verkligen är barn och att de verkligen flyr. Sanningen är att sannolikt mycket få är barn, och alla har smugglats hit för dyra pengar, och är inte flyktingar. Ett typiskt exempel på hur PS bedriver propaganda, förlåt ”objektiv information”.

Slutsatsen är helt enkelt den – vi medborgare har fått nog av PS. Både vad beträffar krav på idiotiska ”licensavgifter”, samt den propaganda som man bedriver. 

Inga kommentarer: