söndag 22 maj 2011

Språkrör?

Ett av de dummaste ord på nysvenska jag vet är ”språkrör”. Det var ju så att miljöpartiet inte kunde acceptera att man hade en eller flera ”partiledare”, eftersom man ville ge intrycket av att man var en rörelse som lyssnade på de s.k. gräsrötterna i partiet, och var talespersoner för dessa. Alltså måste man hitta på ett nytt ord för detta.

Ok, ett språk är t.ex. svenska, engelska, franska, kinesiska. Kanske finns en koppling med tyska ordet ”sprechen”. Så hur man kom fram till ”språk” som första del av det sammansatta ordet språkrör, är en gåta.
Sedan har vi ”rör”, lika kryptiskt när det gäller detta. Ett rör används för att transportera något, vanligtvis gas eller något flytande. Den enda användningen för rör för information eller direktiv, jag vet som är att man på gamla fartyg hade rör mellan olika delar på fartyg som man pratade i för att förmedla meddelanden. Man talade då i trattar och sedan lyssnade någon i andra ändan på fartyget och utförde t.ex. en order från bryggan.
Alltså ser jag ingen koppling mellan det en partiledare ska ägna sig åt ett ”språkrör”.
Om man menar att personerna i ledningen ska lyssna på medlemmarnas åsikter handlar det ju att kanalisera, och basunera ut åsikter från gräsrötterna, är personernas funktion snarare som en megafon. Alltså en omvänd tratt om man så vill.

Så nu när miljöpartiet bytt partiledare, kan de ta tillfället att byta det nysvenska ordet ”språkrör” till något mer passande; Megafon. Mega anspelar även på att det är många som ska lyssna.

Eftersom dessutom det inte kommer mycket vettigt ut munnen på miljöpartister rent generellt, utan mest populistiskt svammel, så kan man försvenska ordet något som på ett bra sätt beskriver miljöpartiets ledning; Mega-fån. Miljöpartiet har alltså två nya megafånar eller fåntrattar.

I DN-artikeln nedan är ett kul exempel på hur man räknar på miljöpartisternas kongress. Man kan läsa detta i DN: "Gustav Fridolin fick 95 procent av kongressombudens röster. Åsa Romson fick 68 procent, medan huvudkonkurrenten Mikaela Valtersson fick 20 procent."
Man har alltså minst 183% valdeltagande på sina kongresser. Vem kan låta sådana "matematiker" ta ansvar för ett lands ekonomi?


Jaja, jag fattar att alla fick rösta på en man och en kvinna, alltså har man 2 x 100% att spela med, men det är faktiskt inte så det är skrivet.



Länkar; DN

2 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Saxar det här från PI om vilka förslag Miljömupparna lägger. Vet inte om du sett det än men det är värre än vad vi någonsin kunnat ana. bara se själv.

GALENSKAPER Miljöpartiet håller kongress i Karlstad i helgen. Förutom att nya språkrör ska väljas efter att partiets nuvarande toppar Peter Eriksson och Maria Wetterstrand avgår, kommer hela 259 motioner att behandlas.

Och det råder sannerligen ingen brist på minst sagt märkliga förslag från partifolket.

Tidningen Affärsvärlden har uppmärksammat ett antal motioner som kanske inte är så väl genomtänkta:
.

Nybyggda hus ska ha vita tak.
Skafferier ska vara obligatoriska i nya hus.
Tobak ska bara säljas på recept.
Mobiltelefoner bör förbjudas i kollektivtrafiken.
Ta ifrån jägarna viltvården.
Förbud mot försäljning av kött.
Förbud mot motorsport.
Avskaffa ränta och inflation.
Inför valet i höstas sammanställde Politiskt Inkorrekt ett axplock av Miljöpartiets krav som vi fann i partiets valmanifest samt deras officiella hemsida:

Vi vill utvidga rätten till modersmålsundervisning till att gälla hela grundskoletiden.
Vi vill också ha en utökad ämnesundervisning på modersmålet. Utbildning skall erbjudas barn på deras hemspråk, så att ett barn lär sig matte, fysik eller historia först på sitt hemspråk, men därefter på svenska.
Vi vill skapa fler lagliga vägar för migration till EU. En mer human flyktingpolitik behövs.
Vi vill genomföra en amnesti för papperslösa. Barnets bästa ska sättas främst i all bedömning av flyktingärenden.
Papperslösa ska ha rätt till vård och skola.
Vi vill att Sverige går före internationellt genom att lägga fram en plan för att på sikt införa fri invandring.
Detta ska kompletteras med en generös flyktingmottagning.
Vi anser att flyktingar som lever gömda i Sverige skall ges en chans att stanna i Sverige och leva lagligt här. Den som inte gjort sig skyldig till grova brott och bott här en längre tid utan att staten utvisat eller avvisat personen, skall därför beviljas asyl.
Särskilda stöd till invandrare som vill etablera företag i glesbygd.
Särskilt stöd till invandrade som vill starta företag i icke-traditionella branscher, dvs utanför restaurang med mera.
Det faktum att en familj har många barn eller endast har inkomst genom olika bidrag, är inte skäl till krav på hyresgarantier eller borgensåtaganden.
Den som kommer till Sverige utan att ha en bostad här, skall erbjudas sådan efter att uppehållstillstånd beviljats. Den som ordnar bostad själv skall inte tvingas bosätta sig på en annan ort, för att politiker vill det.
Återigen vill vi påpeka att termerna ”papperslösa” och ”gömda” som så flitigt används av sjuklövern inte är något annat än invandrare som fått avslag på sina uppehållsansökningar av migrationsmyndigheterna (vilka för övrigt har en av världens mest generösa tolkningar av ordet flykting) men som ändå vägrar lämna landet och således uppehåller sig illegalt i Sverige.

Just ett skönt, flummigt parti regeringen valt att samarbeta med när det gäller integrationspolitik…

http://politisktinkorrekt.info/2011/05/21/miljopartiet-forbud-av-forsaljning-av-kott/#more-86808

Anonym sa...

Språkrör är knappast ett nytt svenskt ord: redan Strindberg använde det.

Men varje gång jag hör det påminns jag om Saurons språkrör.