tisdag 20 mars 2012

Ånyo - ett miljölarm

Ojojoj!!! Ett nytt miljölarm. Denna gång är det de som kör dieselbilar som är bovarna. Det kan man läsa i denna artikel i SvD.

Man kan läsa följande;
"Smutsig luft i städerna orsakar varje år cirka 5000 dödsfall. Den gör också människor sjuka – inandning av kvävedioxid och farliga partiklar kan ge luftvägsbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar och försvåra astma och allergier. Men efter nära tjugo års minskning av hälsofarlig kvävedioxid bryts trenden på gatorna i Stockholms innerstad. En orsak är den dramatiska ökningen av andelen dieselbilar."

Ok, nu tar vi det lite mer vetenskapligt, och ärligt talat börjar jag bli förbannat trött både på ovederhäftiga miljölarm, deras orsaker, och den idiotiska journalistik man använder sig av.

5000 dödsfall, och vad man uppenbarligen är ute efter är att skylla på bilisterna och dieselbilar.

För det första; hur många av de fem tusen dödsfallen är relaterad till bilisterna? Det vet man inte, men man vill ge sken av att alla luftföroreningar i städer orsakas bara av bilisterna. Att det finns många hus som är oljeeldade och släpper ut en massa föroreningar, helt ofiltrerade snackar  man inte om.

Sedan har vi det här med partiklar, en snuttefilt för denna typ av artiklar. Alla får ju via media veta att alla partiklar är för att bilisterna har dubbdäck, vilka sliter på asfalten så det blir partiklar. 

Sanningen är snarare den att man dels har taskiga vägbeläggningar, samt att man inte använder sand längre för halkbekämpning utan i stället grovt grus, detta sliter givetvis enormt på vägbanorna, och orsakar säkert en massa partiklar, men givetvis är allt bilisternas fel som vanligt. Dubbdäcken ni vet, en klassiker.

För några år sedan kom det forskningsrapporter där man påvisade,  jag vill minnas minst tio gånger fler farliga partiklar i luften i tunnelbanestationerna under jord, men det tystades ner. Ty det är klart och det ska så vara att alla farliga partiklar orsakas av bara en ekonomisk mjölkko – bilisterna. Det är de som är bovarna till alla luftvägsrelaterade sjukdomar, sannolikt i hela länet. 

Nu har man hittat kvävedioxid, och kopplingen till de 5000 dödsfallen är givetvis uppenbar, med ”luftvägsbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar och försvåra astma och allergier”.

Ett rent under att man inte fick med mjäll, hemorrojder och skoskav om du frågar mig. Allt är, och ska vara bilisterna fel. Svensk journalistik i ett nötskal - vad som står i pressen är sant.

Grattis lille medborgare om du tror detta! Och glöm inte att betala din licens till public service för fakta, och opolitisk information.

4 kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Och så har vi det där med dom idiotiska kvicksilver-lamporna man har tvingat på oss. Knappast särskilt miljövänligt eller hälsovänligt för den delen.

Ulmerkotten sa...

Tack för tipset! Jag har funderat en del över dem och uppfunnit några nya svordomar. Kanske värt ett blogginlägg i morgon.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Snubblade över en dokumentär i julas tror jag det var som hette The Lightbulb Conspiracy. På en brandstation i Kalifornien finns en glödlampa som har brunnit i över hundra år och fortfarande funkar. Men så upptäckte krämare och tillverkare att det inte var en så god idé att tillverka glödlampor som varade nästan för evigt. Så man började forska fram glödlampor med begränsad livslängd. Då i början kunde den ändå vara i flera år men har som ni säkert märkt krympt ytterligare sedan dess.

Sedan spred sig denna policy till alltfler produkter. Minns ett inslag om hur dom tidiga damstrumporna på 40-talet var så starka att man kunde bogsera bilar med dem!! Men det var ju inte så lönsamt så idag får tanterna nöja sig med strumpor som det går maskor i stup i kvarten.

Programmet handlade även om en spanjor som blev förbannad när hans skrivare dog. Han fick besked att det inte gick att göra något åt. Men så började han snoka själv och plockade isär skrivaren och hittade ett litet chip som var programmerat att stänga ner efter att garantin gått ut! Till slut hittade han via internet en ryss som hade skrivit ett program som man kunde programmera om det där domedags-chippet, gratis dessutom! Så han fick till slut i gång sin skrivare igen, efter lite besvär förstås.

Det var nånting också om batterierna i iPoddarna. Dom gick tydligen inte att byta från början, utan man var tvungen att köpa en ny. Men så var det nån som blev så förbannad och drog igång en kampanj på nätet, så till slut blev dom tvungna att ändra iPodden så att det gick att byta batterier.

Allt detta p g a ren skär girighet, kortsynthet och krämarmentalitet. Särskilt bra för miljön var det inte heller med all denna slit och släng-mentalitet. Det visade sig att våra västerländska teknologiska sopor dumpades i nåt afrikanskt land, minns inte exakt vilket det var. Inte direkt nåt man hör våra miljömuppar tala om.

Klart man blir upprörd. Jag menar, jag har ingen lust att köpa ny dator vartannat år eller så, eftersom jag inte direkt skiter ut pengar. Du kan ju testa att googla filmen för den var rätt bra, vilken bluff vi alla blir utsatta för.

Ulmerkotten sa...

Jäpp, sådana där kan det finnas en hel del av. Svåra att upptäcka dock.

Jag blev förbannad på Philips, som lovade att deras lampor skulle hålla ett år. Läste man det finstilta var detta baserat på att ett år var 1000 timmar. Det var ett förbannat kort år och de kan rimligtvis inte ha en aaaning om hur mycket en lampa används.

En del av deras lampor lyste inte ens 1000 timmar baserat på 100% användningstid (jag daterade lamporna). Efter lite mail-tjafs där de ville ha artikelnummer på lamporna och annat larv gav jag upp, och fick inte ett öre. Men det var ju småpengar, men ett rent principfel. Men garantin står kvar på förpackningarna - de ska hålla ett år, som enligt dem är 1000 timmar.