söndag 11 mars 2012

Två förslag på vägen tillbaka

Idag gömmer sig tidningarna bakom det publicistiska ansvaret och använder det som anledning till att inskränka yttrande- och tryckfriheten. Man har alltså en censur. Det som är riktigt illa med denna censur är att man döljer den och talar inte om vilka regler som gäller. Man släpper alltså in direkta meningsmotståndare emedan man raderar saker enligt en dold agenda. Man ger alltså skenet av att ha en öppen debatt som inte finns. På så sätt lurar man sina läsare att tro att man släpper fram allas åsikter emedan så inte är fallet.

Man måste ta bort ansvaret för det som publiceras som kommentarer från tidningens ansvarige utgivare. På samma sätt som när det gäller annonser, d.v.s. att det är inte tidningen som står bakom det skrivna, är det uppenbart att tidningen inte publicerat kommentarerna och därför ska de inte heller ha något ansvar. Rör det sig om ett uppenbart lagbrott, ska tidningen kunna anmäla detta förslagsvis till en nämnd som ska ha juridisk kunskap, samt även kunna radera kommentaren och vidta juridiska åtgärder. Principen är densamma som gäller på fysiska anslagstavlor; det är väl knappast någon som drömmer om att ägaren till tavlan ska hållas ansvarig för de meddelanden som sätts upp. I undantagsfall, och om lagbrottet är uppenbart, må tidningar radera en kommentar, men om detta görs ska kommentaren ersättas med en anledning till raderingen och vem som är ansvarig för denna radering.

Att radera kommentarer ska vara olagligt, detta eftersom varje person i detta land har yttrande och tryckfrihet. Har man givit möjligheten för läsare att kommentera ska denna möjlighet gälla alla, och alla åsikter som är lagliga.

Sedan har vi en politisk snuttefilt som direkt borde säljas; public service. Konceptet att tvinga medborgarna att betala för att de har en ”kanalväljare”, är ju rent idiotiskt och förlegat. Det rent pinsamma är dessutom att man hävdar att man tillhandahåller opartiska, opolitiska fakta och information, samt utbildning. Ursäkta, men alla media i hela världen är vinklade och det finns inte ett enda media i världen som inte på ena eller andra sättet är vinklat och förmedlar rena åsikter och värderingar. Det gör kinesiska media, nordkoreanska media, media i Venezuela, i USA, ja, alla. Men inte ett enda av dessa tillstår att det är vinklade åsikter och propaganda, det är just information, nyheter och utbildning. Om du tror att public service är det enda media i hela världen som tillhandahåller fakta, information och utbildning – då är du så dum att du gott kan betala TV-licens och sitta och lyssna på utbildningsradion som straff.

Så sedan igår har jag alltså kommit upp med två förslag: gör det olagligt att radera kommentarer och blogglänkningar som inte är olagliga, samt sälj ut public service (eller skrota skräpet). 

Inga kommentarer: