torsdag 19 april 2012

Breivik är inte dum

Vareviga dag står det om Breivik i media. Hans bilder är på varenda förstasida. Man följer rättegången i detalj och kan se direktsändningar.
Det är ju precis det han vill, få publicitet och väcka intresse runt sitt terrordåd och få folk att fråga sig varför han gjorde det. Han är en extremist, men ingen psykopat eller idiot. Han hade planerat vad han gjorde i detalj.
Han har alltså skrivit ett digert manifest, han har planerat sina handlingar länge, han gav upp utan att strida. Han var fullt medveten om att det skulle bli en rättegång och han har förberett denna. Han använder bara media för precis sina egna syften – han har planerat denna rättegång och hur han ska agera och svara. Hur många idiot-terrorister har skrivit digra manifest? Vad brukar Al-Qaidas muppar skriva? Några tramsiga ord på en lapp på sin höjd.
Media spelar alltså med Breivik utan att fatta det. Men givetvis har rättegången stort nyhetsvärde, och problemet är att om bara ett enda media rapporterar måste alla andra göra det åxå.
Får han sedan plocka in en hög rabiata muslimer som ”vittnen”, styrker det hans sak och är ren propaganda för hans åsikter samt skulle sjukt nog stödja hans handlingar.
Men problemställningen kvarstår; Breivik har planerat sin egen rättegång, han är ingen idiot. Media rapporterar och gör honom en björntjänst, precis som han vill.
Jag är nu ingen nämndeman i Oslo, men får man rekommendera lykta dörrar och livstids-livstid eller dödsstraff?

Länkar? Hittar du inga är du blind.

Inga kommentarer: