söndag 27 maj 2012

Vad är demokrati?


Det här med demokrati är en klurig sak. Man kan ofta ställa sig frågan om en upplyst minoritet ska besluta vissa frågor i stället för en oupplyst majoritet. Men till demokrati finns det även ansvar knutet. Det kan vara allt från att inse att man inte har en ”susning” eller åsikt i en fråga, eller ”det berör inte mig”, till att fatta att det finns frågor som är så beskaffade att de inte lämpar sig för folkomröstning.

Jag har tidigare framhållit Schweiz som urtypen för demokrati, och det är definitivt mer demokrati än vi har i Sverige. Den indirekta demokratin vi har här haltar ordentligt med kohandel och blocköverskridande överenskommelser, Fråga dig om du hade en aning om att MP och M skulle hoppa i samma säng bara för att blockera SD som vågmästare, när du gick till valurnan 2010?

Enligt grundlagen har kommunerna i Sverige självbestämmande. I november 2009 uppdagades hur det i själva verket fungerar. Partipiskan viner, Billström och Schlingman partipiskar sina partibröder i Vellinge att ta emot ”ensamkommande flyktingbarn” under hotet om att ändra lagen. Lagändringar beslutas av riksdagen. Ingen reagerade, ingen anmälan till KU och som vanligt alltså - demokrati.

Demokrati när det gäller representativ sådan, vilket givetvis måste finnas, är inte bara förknippat med makt och möjligheter. Det handlar lika mycket om ansvar och att respektera olikheter och minoriteter i samhället, ta ett ansvar för dessa och deras rätt.

Jag vill avslutningsvis belysa hur idiotiskt det kan bli med en ren folkomröstning, och att majoriteten inte kan besluta allt i alla lägen. Alla vet ju att majoriteten av svenskarna inte röker, så att komma med en webfråga när det är något som har med rökning att göra belyser problematiken.



Jag vet inte riktigt vad min slutsats är när det gäller demokrati. Men helt klart är att indirekt demokrati har klara nackdelar emedan man givetvis inte kan ha folkomröstningar om allt, och vissa frågeställningar inte lämpar sig för medborgarna som inte har kunskap eller alla fakta. Indirekt demokrati däremot har uppenbara brister åxå och medför ett stort ansvar för de valda. Man måste helt enkelt se till allas bästa och deras rättigheter och inte kohandla eller se till vare sig sin egen ställning som politiker eller den politiska situation som råkar råda. 

Inga kommentarer: