onsdag 6 juni 2012

Hur feodalsamhället föll, del 4


Så vad är nu motmedlen i desperationens topp? Alltså bland de politiker som lever i den idag utdaterade föreställningen om att all information till medborgarna ska komma från ovan och vara styrd av deras åsikter samt att de har monopol på när det gäller vad som får komma medborgarna till livs.

Man är som en åsna mellan två hötappar, den ena handlar om demokrati och yttrandefrihet vilket man kanske tror på, och den andra om kontrollsamhället där man har monopol på information och annat precis som i forna DDR. Feodalsamhället börjar rasa och desperationen stiger. Lite hjälp har man av två saker i att hålla feodalsamhällets fundament på plats, dels terrorangrepp. Man måste alltså ha myndigheter som kontrollerar medborgarna och deras aktiviteter. Man spikar upp kameror i massor på bästa Bodströmsamhällemanér, och legaliserar avlyssningar, kontroll av banktransaktioner och en massa andra saker för din egen skull lille medborgare. Som vanligt och med just Bodströms skeva och avfärdande leende avfärdar man all kritik mot detta som ”har du bara rent mjöl i påsen”, eller ”det är inte dig lille medborgare vi är ute efter”, samt du behöver inte bekymra din lilla hjärna, och uppmålar bara en bild av storebrorssamhället i onödan.

Men säg mig nu lille medborgare, hur många databaser finns du med i och varför? Vilka databaser samkörs, och varför? Man har ett fiktivt organ som heter datainspektionen som inte är bra för något; vill man samköra databaser gör man det, ingen vet ändå om att det skett och känner inte till vilka databaser som finns. Detta är synnerligen relevanta frågor i ett öppet samhälle och myndigheter ska kunna redovisa sina verksamheter och vad de håller på med. Det är fundament i ett land där medborgarna styr. Men man gömmer vad man håller på med i den fiktiva jakten på terrorister, men det sysslar ju SÄPO med, som får mer och mer pengar att leka med varje år. 


På hösten 2009 inträffade något väldigt intressant; Mona Sahlin och Maud Olofsson tog i två debatter diskussioner med Jimmie Åkesson. Båda blev helt utskåpade, och man insåg att man inte kunde ta ut rena argument och fakta med politiskt svammel. Sedan i december inträffade Vellinge, där moderaterna lät en helt olaglig partipiska vina över den lilla kommunen Vellinge för at tvinga dem att ta emot ”ensamkommande flyktingbarn”.  Efter detta meddelade statsministern att han inte ville ta någon debatt med SD, eftersom han inte kunde vinna någon sådan, och i januari 2010 skickades riktlinjer till media ut om att radera allt som inte var PK. Kommentarer och blogglänkningar raderades i tusental, och jag och många med mig insåg det helt onödiga och tröstlösa i att ens kommentera eller länka till kommentarer. Precis innan valet uppmärksammades dansk media på att denna censur skedde, och detta föranledde en mindre och temporär lättnad. Men man har nu fått draghjälp av den mycket penningstarka mediaindustrin i sitt värv, som är primärt intresserad av att ha monopol på utgivna alster och verk, som man tjänar pengar på. Och man döljer sig bakom artisterna emedan man tjänar enorma belopp. Alltså legaliserar risken för piratkopieringar lagstiftning som gör det möjligt att spåra IP-adresser och ta bort anonymiteten på Internet.

Men Internet är och förblir ett hot mot hela denna struktur, och förutom censuren i media jagar man givetvis de som på detta sätt publikt uttrycker åsikter som inte passar. Problemet är bara, och som man säkert inser att detta är en förlorad kamp. Samtidigt kan man inte angripa Internet, det vore att erkänna att man angriper yttrandefriheten. Så man sitter fast för tillfället, och samtidigt växer länkningar och kopplingar på internet till den grad att man inte kan, varken ha koll på eller på något sätt försöka begränsa informationen.

Feodalsamhället, version 2012 håller på att falla. Internet är skarprättaren och budkavlen går . Jag ser fram emot den dagen då vi får en demokrati här i Sverige. Folkomröstningar i frågor lokalt, regionalt och även i hela landet. Kanske via nätet. Men klart är; feodalsamhället baserat på ”top-down” information håller på att falla. Raset kommer att bli svårt och orsaka turbulens i synnerhet inom media som varit spratteldockor åt högre instanser.

Men feodalsamhället har fallit, det är bara att inse. Internet och teknologi skötte avrättningen. Siter som Avpixlat är lego och kommer att ta över de delar av informationsflödet som vanliga media inte törs eller får.

Tjoff.. där föll bilan och klippte halsen på den ensidiga och enkelriktade propagandan. Skitbra för ett demokratiskt land - det finns ännu lite hopp om ett sådant. 

Inga kommentarer: