onsdag 20 juni 2012

Vart tog rätt och fel vägen?


Alla städer har sina lokala profiler av lite udda personer som inte stämmer in i Svenssonbilden. I den stad jag bor finns det sådana, de är vanligtvis helt harmlösa men udda. Vi är inte alla lika.
På Avpixlat kan vi läsa hur en sådan person blivit brutalt rånad. Personen har överlevt, och givit signalement, men dessa vill inte polisen gå ut med för att inte påverka eventuella vittnen. Till saken hör att man uppenbarligen inte har några vittnen, utan söker rent generellt personer som kan ha gjort iakttagelser.
 Vi står alltså inför ett fenomen, som verkar vara bestå i att polisen har fått order om att inte gå ut med signalement om personerna på något sätt kan knytas till ”utländsk härkomst”. I det aktuella fallet, ett rån, är det mycket sannolikt att just den kopplingen finns, men polisen väljer att inte gå ut med något signalement eftersom det skulle ge en direkt koppling till invandrare.
Att pressen de senaste åren tappert försökt och försöker dölja det enkla faktum att invandare och deras barn är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken är illa nog. Det skapar en felaktig hos medborgarna om vad den sanslösa invandringspolitiken för med sig. Avpixlat heter just så, för att man tidigare vitpixlade personer med ”utländsk härkomst” för att på så sätt lura läsarna i media att personen var svensk. Detta har man slutat med, och i nuläget ligger bara ”locket på”. Censur på bästa DDR-manér är det som gäller och selektiv nyhetsrapportering.
Men det verkligen allvarliga i detta specifika fall är att de instruktioner polisen uppenbarligen har leder till att brottslingar kan (och kommer sannolikt), att gå fria eftersom man inte går ut med den information man har, vilken i detta fall förhoppningsvis skulle kunna få fast dem. Vidare pratar man om påverkan av vittnen. Detta som en anledning till att inte gå ut med det/de signalement man har. Men det är faktiskt rättens sak att bedöma eventuell påverkan av vittnen i en rättegång, inte polisens sak att försöka förhindra eller förebygga genom att underlåta publikation av den information man har. Vittnen är enligt lag skyldiga att säga sanningen och är det så att de har påverkats på något sätt, av media, hot eller andra saker ska rätten ta hänsyn till detta.
Ok, det låter som en skitsak, men principen är den att man kan leva med at journalister styrs från ovan och man utsätts för propaganda. Internet är idag ett utmärkt komplement till den styrda propaganda man får via media. Men att order utgått på att polisen inte på något sätt får utpeka personer med ”utländsk härkomst” är mycket allvarligt. Det underminerar hela rättssystemet, och som i det nämnda fallet mycket väl kan leda till att brottslingar går fria.
Mitt förtroende för media som nyhetsförmedlare är alltså mycket lågt. Mitt förtroende till polisen har sjunkit de senaste åren, och vad händer när medborgarna inte längre har förtroende för polisen och svensk rättsskipning? Vi pratar redan om ”mörkertal”, då medborgarna vet att det inte är mödan värt att rapportera brott eftersom polisen inte gör något. Ska vi acceptera mörkertal när det gäller rån? Eller varför inte mord och våldtäkter i framtiden? Javisst ja...polisen går inte ut med information/signalement när det gäller våldtäkter. Inte generellt, utan bara när det gäller risk för att vittnen påverkas, eller vad de hittar på mycket fantasifult. Samtidigt vet vi enligt den senaste (och sannolikt sista), undersökningen av BRÅ att invandare är mycket kraftigt överrepresenterade just när det gäller våldtäkter. Märkligt...
Så det verkar som hela svenska juridiska systemet kan ifrågasättas. Själv har jag förtroende för den enskilde polismannen, men inte för rättssystemet längre.

Inga kommentarer: