måndag 23 juli 2012

Grundbulten?


När det gäller trafiken, har man Nollvision, sänker hasighetsgränserna, har massor med både plåtpoliser och vanliga poliser ute och jagar personer som kanske, observera bara "kanske" kan utgöra en risk för ökade olyckor. All logik ska du kasta åt sidan och du kan dömas till böter oavsett vad du anför för logik till ditt försvar. ”Tänk om olyckan är framme!” anförs som hjärndött argument.

Sådär 3-400 dör i trafiken varje år.

Runt tre gånger så många tar självmord, och man snackar om hur man ska kunna sänka det i denna artikel. Men här görs mycket lite. Man frågar sig varför, om nu det man anför när det gäller trafiken vore samt. ”Det gäller att rädda liv.”

Jag tror anledningen är betydligt mer krass, och skrämmande. Pengar. Saken är ju att folk inte bara dör i trafiken, utan de blir skadade och invalidiserade. Detta kostar enorma belopp för stat/landsting och kommuner. Är det däremot så att de dör kostar det inte så mycket. Alltså prioriterar man just trafiken, och plöjer ner stora resurser för att göra vägar säkrare, trafikövervakning och annat emedan man i stort sett struntar i självmord.

1975 infördes bilbälteslagen, emedan det ännu idag 37 år senare, inte är någon lag om flytvästar på sjön. Anledningen är densamma, blir du trafikskadad/handikappad är det dyrt för politikerna, men antingen så drunknar man eller inte. Billigt.
Misslyckas du med självmord överlever du. Lyckas du kan man räkna med ett visst bortfall i politikerkassan beroende på hur gammal du är m.m., men det är inte mycket pengar för politikerna.

”Det gäller att rädda liv.”  Det finns till och med en gammal kvarleva från högertrafikomläggningen, som förutom Transportstyrelsen, som jobbar med och propagerar på olika sätt för trafiksäkerhet, NTF vilket betyder Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, och finansieras enligt deras hemsida; "NTF finansieras genom projektanslag från Trafikverkets anslag för ideella organisationer, samarbete med kommuner och landsting samt genom samverkan med kommersiella aktörer."

Jo pyttsan, jag tror det handlar om att spara pengar för staten, landstingen och kommunerna, det är grundbulten. Därför struntar man i självmord, emedan man plöjer ner mycket stora belopp på trafiksäkerhet och trafikövervakning. För din egen skull lille medborgare, och glöm inte bilbältet.

Inga kommentarer: