fredag 20 juli 2012

Statistik a la`carte


 I denna artikel kan man läsa att SCB har svårt att få folk att svara på undersökningar. Jag kan bara erkänna, jag är en av dem, och i synnerhet inte om undersökningen kommer från SCB. Jaha, varför då, frågar sig kanske många?

Det finns en hel rad med anledningar till detta, den viktigaste är missbruket av information. Sverige är ett land med representativ demokrati, och det innebär att i princip att politikerna inte är valda av folket, utan snarare är representanter för sina partier. Vi vet ju alla hur det fungerar i riksdagen, politikerna är piskade att rösta med sina partier, oavsett vad de tycker själva. De måste rösta enligt partilinjen. De sista åren har det till och med blivit ännu värre och rikspolitikerna har som i fallet Vellinge, tvingat de kommunalvalda politikerna att göra som de säger. Man har alltså kommit ganska långt från en demokrati där folket bestämmer. Vidare har vi ju blockpolitiken och rent idiotiska saker som inte har i en demokrati att göra, t.ex. den överenskommelse (mp) träffade med (m), för att försäkra sig om en majoritet i riksdagen, och vidare att blockera ut ett annat parti som är (sd). (m) gör alltså avkall på de saker de lovat väljarna, och på de principer de har enbart för att få majoritet och hindra åsikter som man är överens om inte passar. Men om någon ens nämner att man borde ha folkomröstningar tystas det effektivt ned, och du lille medborgare ska lita på politikerna som är ”folkvalda”, idag och med internet skulle man med lätthet kunna ha omröstningar där medborgarna lokalt kunde rösta i frågor, men det törs ingen ens tänka. Politikerna vet alltid vad som är bäst för medborgarna, emedan medborgarna inte vet sitt eget bästa.
Så man kan lugnt sammanfatta att demokratin är minst sagt haltande i detta land.

Sedan har vi en annan viktig sak, och det är majoritetsbeslut. I praktiken innebär detta att 51% av politikerna beslutar vad som gäller. Alltså inte 51% av medborgarna, utan representanterna för sina partier. Problemet är bara att med majoritet följer ett stort ansvar som det gäller att fatta som politiker, men så fungerar det inte.

Låt mig ta ett exempel på vad jag menar; Systembolaget, och priserna på drycker med alkohol. Vi har under årtionden matats med propaganda om hur skadligt det är att dricka alkohol, och staten har monopol genom Systembolaget att sälja ”dessa drycker”.  Det är nu inte en fråga om vad du vill dricka till maten eller när och hur, utan du ska rådas av experterna på Systembolaget. Är det dina smaklökar eller deras? Du har dina preferenser, jag har mina. Vill du dricka rosé-vin från bag-in-box, gör det, men jag gör det inte. Sortimentet är utvalt av Systembolagets experter och kanske är de duktiga, jag bekymra mig föga. Men jag kan berätta att vinbönderna ser det som en sport och en jackpot, när de lyckas lura Systembolagets uppköpare när de kommer till Elsass, vilket var nästgårds. Sedan är det ju så att priserna ska vara baserade på alkoholhalt och alltså är spritdrycker hutlöst dyra i avskräckande syfte. De enda begränsande faktorerna är medlemskapet i EU och smuggling, annars hade säkert en flaska sprit, som kostar några kronor att framställa och sälja, kostat 500kr på Systemet.

Allt styrs alltså av vad politikerna tycker är bra för dig, och inte vad du själv vill tycker och vill ha. Det är inte bra för dig att dricka sprithaltiga drycker tycker politikerna, och därför använder man propaganda, samt priserna som rena styrmedel. Dessutom är Systembolaget rent paradoxala, med sina öppettider, reklam för alkoholfritt och tips och goda råd. Rent larvigt att skåda.

Men vad har nu detta för koppling med SCB? Jo, det intressanta är att politikerna anför alldid (nästan i alla fall), ”statistiken visar”, ”utredningen har kommit fram till”, och en del andra saker som fakta. Dessa fakta ligger som grund till de beslut man fattar och som sagt det ”block” som har majoritet, kan utan vidare dra igenom vilka dumheter som helst, utan att ha en aning om vad medborgarna vill. Det bekymrar man sig inte om. Så om statistiken utarmas men politikerna, i detta statistikens förlovade land, inte får tillförlitlig statistik blir det rent vansinniga beslut som kommer att fattas, och så har redan skett, rent demokratiskt och korrekt. 51% är majoritet och bestämmer över 49% så fungerar det. 51% behöver inte ens ta hänsyn till 49%, och man har ingen aning om vad medborgarna tycker eftersom vi pratar om partilinjer och representativ demokrati.

Men tro nu inte att politikerna kommer inse ett dyft av ovanstående (men lämna gärna en kommentar). Man kommer vandra på i ullstrumporna eftersom alla vet att Sverige är det bästa landet, och mest demokratiska på hela jorden.  Det vore kanske läge att snegla lite på Schweiz…?

Men SCB. Tja, jag är även förbannat trött på alla undersökningar ”ratings” och annat som finns på nätet. Med ett halvt öga öppet konstaterade jag att jag hade drygt 16.000 ”gillar” på Discus. Vem bekymrar sig? Så om SCB, någon reklambyrå, tidningar eller andra vill ha mina åsikter ljuger jag. Jag går till och från jobbet varje dag, det är 5 mil bort. Eller åxå kör jag min Bugatti Royale. Kanske tar jag bussen, rider eller cyklar när SIKA (Statens Institut för Kommunikationsanalys) ringer. Brevlådeundersökningar med morötter, i form av trisslotter eller så brukar får texten "Nyfiken va'!" med tjock tuschpenna på sig som retur.

Det är elakt, jag vet. Men jag är så sur på detta lands övertro på statistik eftersom jag vet hur lätt det är att förvanska och selektera ut det man vill ha, med frågeställningar, logaritmiska kurvor, eller vad katten som helst. Ge mig lite siffror och jag kan ljuga ihop vad som helst med en presentation och kurvor från XL. Ett exempel är det utredning BRÅ tillsatte för sådär 17 år sedan, att bevisa att zigenare inte var överrepresenterade i stöldstatistiken. Märkligt nog blev denna utredning hemligstämplad, och det lär inte bli någon ny….

Och man ska ha gräsligt klart för sig att man biter inte den hand som föder. SCB lär inte presentera någon form av statistik som politikerna inte vill ha eller inte har beställt. Sedan kan de besluta med 51% vad som är bra för dig lille medborgare.


"Statistik a la`carte" kanske du undrar över. Jo, "beställ den statistik du vill ha så fixar vi den" enligt SCB:s meny som står på det statliga bordet.


Jag saknar nämligen en massa statistik som bara inte finns. De mest flagranta är invandringens kostnader per år och utveckling, samt statistik om invandrare, detas barn, och brottslighet. Det finns liksom och av någon oförklarlig anledning bara inte....

Inga kommentarer: