måndag 2 juli 2012

Vår eller höst?


 Men vad är nu detta i DN? Såvitt jag vet har Iran ett demokratiskt valt parlament. Precis som i Sverige. Det iranska folket har alltså valt de styrande i landet. Personerna som styr och hur landet styrs kan man tycka vad man vill om, men det enkla faktum att folket valt dem som styr gör att detta måste respekteras och så även lagstiftningen som gäller i Iran.
Nu har alltså Irans parlament eller styrande beslutat att det är straffbart att skriva vissa saker på internet för iranier, och då gäller det. Vad vi tycker om detta är helt irrelevant och definitivt inget skäl till att komma till Sverige och säga att man är ”flykting” för att man var så korkad att man medvetet bröt iransk lag.

Låt oss vända på steken. Om någon i detta land slår sin fru och riskerar bli straffad för detta i svensk domstol – tror någon att det skulle vara asylskäl i Iran (då man har en helt annan kvinnosyn där)?
Så länge man accepterar att ett land är demokratiskt styrt, må man inte angripa vare sig de styrande eller den lagstiftning som gäller i landet. Den som bryter mot en lag som gäller i ett land med demokratiskt valda personer, ska straffas i det landet. Urringat, kort-kort kjol och att inte dölja håret funkar här, det gör det inte i Iran eller Saudi. Sverige fungerar däremot inte saker som accepteras eller är gängse i Iran.

Jag vill minnas att jag sett dödsdomar i Iran för personer som varit berusade av alkohol. Rent idiotiskt, vansinne och fel enligt svensk moral och etik. Men i Iran gäller iransk lag, så enkelt är det.

Om några personer är så korkade att de gör saker som är emot iransk lag, är det deras problem – inte vårt, och definitivt inget asylskäl

Om det gäller yttrande- och tryckfrihet, vilket är svenska honnörsord, skulle jag vilja påtala att denna blogg utan anledning och sedan runt två år är bannad av SvD rent generellt. Så mycket för hur det fungerar i Sverige. Men "andra länder" kan man alltid racka ner på.

Förresten, jag kan meddela att jag inte tänker instämma i jubelkören över den "arabiska våren", där man kastar ut diktaturer. Det är snarare en "muslimsk vår" och dumhetens sådan, med Egypten och muslimska brödraskapet vid rodret. Det finns runt 5 miljoner kristna kopter i Egypten, och är väl nästa stora flyktingström, när muslimer börjar förfölja dem med muslimska brödraskapets goda minne.
Tror någon på t.ex. större frihet och jämlikhet för kvinnor i Egypten med muslimska brödraskapet? De har förresten just proklamerat att man vill utöka samarbetet och samförståndet med just Iran. 

5 kommentarer:

elina sa...

Den svenska moralen och uppfattningen är alltid bäst - oavsett vad vart det gäller - men det måste förstås vara en jämlik PK uppfattning.

Ulmerkotten sa...

Ja, precis som vi lärde oss av Palme. Sverige är världens föregångsland. Vi vet alltid vad som är rätt eller fel och ska diktera det för hela världen.
Tror man det kan man titta på Public Service och tro att vad SCb och BRÅ presenterar är fakta och odiskutabelt.

Själv har jag rest en del, varit utlänning i Tyskland, och fattar att både respektera andra kulturer och att anpassa sig dit man kommer.

Anonym sa...

Då är du Ulmerkotten ett undantag att du anpassar dig dit du kommer.

Anonym sa...

Såvitt jag vet har Iran ett demokratiskt valt parlament. Precis som i Sverige.


Då vet du inte ett skit om varken Iran eller demokrati.

Anonym sa...

Med din "Nu har alltså Irans parlament eller styrande beslutat att det är straffbart att skriva vissa saker på internet för iranier, och då gäller det. Vad vi tycker om detta är helt irrelevant och definitivt inget skäl till att komma till Sverige och säga att man är ”flykting” för att man var så korkad att man medvetet bröt iransk lag.", du lika verklighet bunden som http://iranianoilbourse.bloggplatsen.se/