söndag 23 september 2012

Var är signalementet?


I tidningarna idag kan man läsa att en taxichaufför misshandlats i Malmö. Samt att polisen fått signalement på personerna. Vidare är det rimligt att tro att den misshandlade taxichauffören vet vad det var för bilmärke, och färg på bilen gärningsmännen hade.

Tidningarna skriver att man inte gripit någon eller några. Man borde alltså kunna gå ut med signalementen samt information om bilen så att allmänheten kan komma med tips.
Men det är givetvis så att polisen och tidningarna har instruktioner om att inte gå ut med signalement eller annat om det på något sätt kan knytas till personer med utländsk härkomst, och man lägger alltså locket på.

Det jag finner beklämmande är att det uppenbarligen är viktigare att dölja det faktum att det i detta och massor med andra fall råder en stor överrepresentation när det gäller brottslighet bland de som har utländsk bakgrund, än att få fast brottslingar. Alla vet att det finns olika gäng i Malmö som härjar och har olika områden, men det berättar man inte om. Ej heller finns det någon statistik att tillgå. Brottsförebyggande rådet publicerade tidigare statistik på detta, alltså överrepresentationen när det gäller kriminalitet gällande personer med ”utländsk härkomst”, men den senaste utredningen är snart sju år gammal och den visade på en mycket stor överrepresentation, i synnerhet när det gäller sexualbrott. Utredningen omfattade fem år. Det verkar inte bli någon ny utredning, märkligt, eller hur?

Men i detta fall är det alltså så att polisen har signalement, men tittar man på deras hemsida, finns ingen som helst beskrivning av gärningsmännen eller deras bil. Visst är det märkligt?

Givetvis är alla kommenteringsfunktioner avstängda i tidningarna och inga blogglänkningar tillåts.

Tror du fortfarande att media och polisen inte ägnar sig åt censur och att vi har yttrande- och tryckfrihet i Sverige?

Länkar till Sydsvenskan, DN och SvD.

Inga kommentarer: