fredag 16 november 2012

Fioler och pussel


Avpixlat tar upp en rätt intressant sak idag. Debatten och rubrikerna i media går ju höga om turbulensen inom SD baserat på ett Youtubeklipp, som visar att Erik Almqvist beväpnade sig med ett järnrör och två till är medverkande. Det är Kent Ekeroth som filmar. Men nu funderar vi lite, klippet är alltså två år gammalt, och sannolikt har media kommit över det när Kent Ekeroth lade ut det på nätet, eller på annat sätt när det begav sig. Som i alla fall jag vet, är saker på nätet färska saker och det finns ingen som helst anledning för Kent E. att vänta två år med att publicera detta, i synnerhet som han sitter i riksdagen. Antingen publicerade han det när det begav sig, det är fullt logiskt, eller media har kommit över det på andra sätt. När under 2010 detta inträffade vet jag inte men sannolikt före valet.

Det innebär alltså att media har sparat detta, och ”filat” mycket på hur man bäst kan skada SD maximalt sedan 2010. Vidare ser vi rubriker som ställer frågan om det blir några SD-politiker kvar om man rensar ut alla ”rasister”. Mot bakgrunden att SD i den senaste opinionsundersökningen blev tredje största parti, har en vågmästarroll och de två blocken är skakade i sina grundvalar, är det alltså fullt logiskt att man publicerar detta klipp två år efter man kände till det. Man har alltså sparat det i ”bra-att-ha-påsen”, och nu bedömde man att det var lämpligt att plocka upp det baserat på opinionsundersökningarna.

Ok, jag försvarar på inga sätt handlingarna i klippet, eller det de inblandade sade. Men jag vill påpeka är att media avsiktligt sparat detta drygt två år i en ”gottepåse” för att kunna skada SD maximalt. Så vi har ett enkelt problem, media publicerar inte bara nyheter, utan även skåpmat för rent politiska syften. Vems instruktioner lyder de tror du lille medborgare? Men media är ju inte styrda eller kontrollerade i denna yttrande- och tryckfrihetens högborg. Eller vad kommer härnäst?


Så kärnfrågan är; vem eller vilka sitter i toppen på informationspyramiden? Vem eller vilka talar om för media hur och när de ska agera? Vilka var sammankallande till ”Lilla Saltsjöbadsavtalet” 1987, och vilka stod för fiolerna? Vilka är det idag?

Konspirationsteori? Visst, men det finns rätt mycket som talar för det, om man lägger ihop pusselbitarna. 

3 kommentarer:

MG sa...

Jag tror inte du behöver vara så konspiratorisk. Skulle Expressen haft sådan kyla att de suttit still i båten i två och ett halvt år och väntat på rätt tillfälle? Hur kunde de veta att just nu är optimalt? Nej, jag tror att den här filmen bränt i fickan, och att de publicerat den så snart de kunnat. De har alltså fått den rätt nyligen. Nå, av vem? Det är förbjudet att efterforska, men man kan ju spekulera. Vem är tillräckligt pissförbannad på SD för att vilja skada dem såhär? Till vem bör Ekeroth ha vänt sig för att få filmen lagrad, redigerad och publicerad i de delar som gjordes några dagar efter händelsen? Vem inom SD hade och har goda kontakter inom mediavärlden?

Edward Ulfertz sa...

Jag tror dom tänkte spara den fram till valet, men när SD kom över 11 procent så var de tvungna att offra den redan nu.

Ulmerkotten sa...

Tja, Expressen hade väl triggern från ovan - den dagen opinionsundersökningar visar mer än 10% ska ni publicera detta. Förtoendet för Åkesson är en ren följd, snacket om att alla i SD är egentligen rasister, o.s.v. medias spekulationer haglar.

Nästa blir: "Hur länge ska Åkesson klara krisen innan han tvingas avgå?"

Man börjar känna hur media fungerar.