lördag 24 november 2012

Vem är svensk?


 När jag var ung hade jag utan vidare kunnat svara på frågan om vem som är svensk. Svaret skulle ha baserat sig på tre saker; man ska se svensk ut, kunna prata svenska utan brytning och acceptera och delta i svenska seder. Man ska fira jul, äta fläskkött, man ska veta hur det svenska samhället fungerar. Man skulle vara socialdemokrat, eller om man hade inkomst över en viss nivå röstade man på högern. Bönderna röstade på bondeförbundet. Folkpartiet var till för de tvehågsna som inte kunde bestämma sig. Kommunisterna röstade på VPK, VänsterPartiet Kommunisterna. Var de sistnämnda ute efter revolution fanns det KFML (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna), och var det ett litet (r) efter, var det de sanna revolutionärerna. Allt var givetvis grundat på makarna Myrdals vision om folkhemmet, och val av parti var enkelt. Var man kristen och gillade kristendomens värderingar röstade man på KD, alltså kristdemokrat. Man röstade efter egen tillhörighet, så enkelt var det.

Nu rör en herre om hela bilden. Han heter Damon Ratsi. Han kom hit 25 år sedan från Iran och vill att detta land ska vara hans land (länk SvD). Han har givetvis ett svenskt pass och är svensk medborgare. Men dessa två saker är idag inte något som helst bevis på att man är svensk. Man kan få ett svenskt pass idag utan att kunna ett ord svenska, och inte ha en susning om Sverige. Har man bara varit inom Sveriges gränser en viss tid duger det bra för ett svenskt pass och medborgarskap. Man kan alltså vara från Afrika, muslim, förakta demokrati och mena att sharialagar ska gälla, och inte kunna ett ord svenska, men ändå kalla sig för svensk medborgare, eftersom man varit i Sverige en viss tid.
Ett typexempel på detta är Fuad Shangole som kom till Sverige 1992 som ”flykting” och fick svenskt medborgarskap. Han agerade i moskén i Rinkeby som imam och predikade jihad. 2004 återvände han till Somalia och blev högt uppsatt i Al-Shabaab beordrade avkapningar av händer, fötter och avrättningar samt steningar enligt sharialagarna. Svensk medborgare? Vilken svensk skulle kunna beordra detta? Var han svensk? Javisst, någon idiot hade försett honom med ett svenskt pass och han var svensk medborgare. Passpolisen på Arlanda skulle kanske ha välkomnat honom med ”Välkommen hem!”, varandes innehavare av ett svenskt pass.
Men denne man var inte svensk, så enkelt är det även om någon idiot utfärdat ett svenskt pass åt honom.

Så tillbaka till frågeställningen om Damon Ratsi. Du kan inte bli ursvensk, men svensk. Jag är ursvensk och så vitt jag vet har min släkt funnits i detta land i minst 500 år. Men svensk är du om du pratar svenska flytande, lever i Sverige, känner till hur detta land styrs och de regler och lagar som gäller, samt avser att spendera dina dagar i detta land, är du svensk. Du behöver inte göra idiotdanser runt midsommarstången, men kom inte heller med krav på muslimska högtider, halal, sharia, eller moskéer och minareter. Det är inte svenskt. Ställer du krav på hur jag och mina släktingar ska förändra vårt sätt att leva eller annat är du inte svensk. När du och dina barn levt i detta land i generationer kanske ni må föreslå förändringar, men definitivt inte baserade på religiösa eller för mig och mina barns främmande kulturer och värderingar. Detta är världens äldsta land och vi har en gammal och stolt tradition samt kultur och som vi som bor här är stolta över. Så visst; välkommen som svensk! Här gäller svenska regler, etiska värderingar och lagar som jag kan. Om du kommer hit och ställer krav baserat på för oss och mig främmande värderingar må du fara till det land du kom ifrån, som tydligen passar bättre, och fråga dig varför du kom hit i första läget.

Men ånyo; Damon – välkommen som svensk!

Inga kommentarer: