måndag 10 december 2012

Full - med 0.2 promille?


Ok, här kommer dagens brandfackla. Man kan i UNT läsa att polisen ska dra igång en kampanj för att fånga fler rattfyllerister. Det hela börjar minst sagt bli larvigt.
Låt oss börja med att definiera fylleri. Vi frågar oss när någon, och vid vilken alkoholhalt någon är full. Tja, full skulle jag kalla någon som har sådär 1 promille i blodet. Lätt berusad eller ”salongs” kanske vid 0.5 promille. Är man full är man ordentligt tankad och inte bara berusad och har man uppemot 1.5 promille är man asfull.


Nu är det så att ingen kan påvisa något ökad signifikans för att den som har under 0.5 promille skulle utgöra någon trafikfara. Jag har kollat kurvorna, och spridningen under 0.5 promille visar ingenting och är inom felmarginalerna. Vid ganska precis 0.5 promille har man en brytpunkt, och helt klart har en koppling mellan sannolikhet för olycka och alkoholhalt i blodet. Den logiska och vetenskapliga gränsen ligger alltså på 0.5 promille och inte vid 0,2 som våra politiker har bestämt.

Men nu och i Sverige är man full vid 0.2 promille. Man snackade om ”nolltolerans”, och med det stora antalet nykterister som då fanns i Riksdagen var saken enkel. Många ville ha 0.0 promille som gräns men alla insåg ju att ingen var rattfull efter en tallrik filmjölk på morgonen, så det blev en folkpartilösning på 0.2. Ovanpå det har vi ansvarsfrågan och det rent juridiska. Det normala i hela rättslagstiftningen är att något ska ha hänt, någon ska ha drabbats eller liknande. Om du t.ex. kontaktar polisen för att du har fått ett inbrott och saker stulits lyfter polisen inte ett ögonbryn. Räkna inte med polisen i det läget. Får du din nya bil stulen – osis, hoppas den var försäkrad. Vi pratar allstå i dessa fall om brott med uppsåt och skador. Polisen rör inte ett finger utan suckar kanske uppgivet för att de tvingas skriva en rapport. De kommer inte göra ett dyft - det kan du vara övertygad om.

Men stoppar man dig lille medborgare, som druckit en folköl till maten är du helt plötsligt ”full”, och ingen nåd visas för detta hemska brott. Inget har hänt, ingen har skadats, inget har skadats. Men visst kanske skulle det kunna ha hänt, men inte med så låg alkoholhalt alltså under 0.5 promille. Och bevisligen har inget hänt, men du blir straffad ändå. Om du körde sakta är det ingen förmildrande omständighet, ej heller beaktandes trafiksituationen. I artikeln kan man läsa ”Personer som åker fast för rattfylleri erbjuds samtal med socialtjänst eller beroendevård. De kan också delta i samverkansprogrammet SMADIT.” samt ”Förra året återkallades 6 500 körkort på grund av rattfylla. Från den första januari i år skärptes straffet för den som kör berusad. Den som gör sig skyldig till rattfylleri blir av med körkortet i ett år. Vid grovt rattfylleri återkallas körkortet två år…”

- Ärligt talat, vilket jäkla trams. Har du över 0.2 promille i blodet och rattar bilen är du ett livsfarligt rattfyllo. Ingen är full vid 0.2 promille, inte ens berusad.


Här kommer en gammal goding, från när jag bodde i Tyskland, den är tänkvärd för Tingvall och andra trafiktalibaner.


Min granne Ernst var på fest i grannbyn med sin fru. Han har stor kroppshydda på tunt 150 pannor och hade under kvällen druckit mycket vin. Ja, mycket, och vi pratar flaskvis. Ernst var berusad, men tog bilen hem med sin fru, kanske vid tretiden på morgonen. Eftersom han var så berusad körde han sakta, runt 30 km/h eller så och det var helt tomt på bilar och fint väglag. Nu ville det sig så att de mötte en polisbil, som uppmärksammade Ernsts framfart, och vände om och stannade Ernst och hans fru. Givetvis körde man en massa förmanande ord och berättade om olagligheten o.s.v. Men man slutade med; ” men eftersom det nu inte finns någon ute på vägarna, du körde i 30, och allt du rimligtvis kunde ha ställt till med hade du fått betala. Ställ bilen vid sidan så skjutsar vi hem dig och din fru. Du kan ju hämta bilen i morgon.” Poliserna skjutsade hem Ernst och fru, så var saken utagerad.

Något att fundera på Tingvall? Det finns faktiskt något som heter logik åxå, men det kanske är något nytt för dig.



Inga kommentarer: