fredag 29 mars 2013

Lite enkel matematik


Det börjar kännas tjatigt, men det förtjänar påpekas igen eftersom våra rikspolitiker inte verkar fatta de mest basala saker. I dagens SvD kan man läsa att två socialdemokrater anklagar regeringen för ungdomsarbetslösheten samt kommer med några förslag om hur man ska komma till tals med arbetslösheten.

För att till och med politiker ska fatta hur det fungerar tar vi det mycket enkelt. Om det finns en viss mängd arbeten, som vi kan kalla ”A”, men ett större antal personer på arbetsmarknaden, som vi kan kalla ”B”, kommer arbetslösheten vara B-A. Till detta kommer ett antal parametrar som är knutna till ”A”, som t.ex. vilken kunskap som efterfrågas, löner, var arbetet finns, m.fl. Låt oss kalla dessa ”förhinderparametrar” för ”C”. Ett exempel på ”C” är om det finns en läkartjänst i Kiruna, kan denna inte besättas av en arbetslös svetsare i Smygehuk. Alltså blir mängden arbetslösa A-B+C.

Plockar man ovanpå detta in personer i landet som inte har ett arbete att komma till, har vi parametern D. Då blir mängden arbetslösa A-B+C+D. Men eftersom nu svenska ungdomar flyr landet i brist på arbeten har vi parametern E. Då blir mängden arbetslösa; A-B+C+D-E.
Men det kritiska i hela ekvationen är att mängden arbeten (A), är relativt konstant och kan bara till liten del påverkas av politikerna. Det spelar alltså ingen roll vad politikerna håller på med, om man ökar C och D. C kan man minska genom att utbilda folk, eller att tvinga dem till arbeten i en annan landsände, men D, alltså personer man plockar in i landet utan arbete eller utbildning är kritisk. Dessutom påverkar den C, eftersom de som kommer till detta land ofta är outbildade och dessutom bosätter sig där de vill enligt lagen om eget boende (EBO).

Så nu måste väl politikerna fatta? Det blir inte fler arbeten av att man hittar på olika arbetsmarknadspolitiska historier, lämpar över socialbidragstagare till Arbetsförmedlingen, eller plöjer ner miljoner på olika fiffiga och fantasifulla sätt. Det enda som skapar ett arbete är ett behov av att ett arbete ska utföras, och att någon vill betala den som utför det. Det borde till och med politikerna fatta.

Länk Ekonomifakta om arbetslösheten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu finns det inte A stycken arbetstillfällen, utan A kommer att öka OM efterfrågan på arbete ökar. Vill man öka efterfrågan så sänker man priset. Alltså, lägre löner genererar FLER arbeten (A ökar), och då kan fler än B antal människor få jobb. Lönerna blir visserligen ganska dåliga men det är ju JOBB som efterfrågas, inte VÄLBETALDA JOBB.