måndag 6 maj 2013

Lite nysvenska

Jag fick en kommentar där någon påtalade att det inte borde heta "smugglare", avseende flyktingsmugglare utan det skulle heta "ledsagare". Jag tycker det var ganska bra i nysvenskans land, där politikerna kan proklamera för medborgarna den rätta terminologin för saker och fenomen.

Jag drar mig till minnes, någon gång på 70-talet tror jag, när den statliga propagandaapparaten Sveriges Television, hade fått order att börja använda ordet "invandrare" i stället för det gängse ordet "utlänning". Effektiviteten i propagandaapparaten var det inget fel på och det tog några år sedan hette det "invandrare", den som sade "utlänning", nedvärderade och var sannolikt rasist. Massor med PK-korrekta ord har sett dagen ljus de senaste årtiondena. Berikning, utanförskapsområden, anhöriginvandring, integration, ensamkommande flyktingbarn, socioekonomiskt stöd, främlingsfientlig, papperslös och en hel hög till är i var mans mun.

Men, lille medborgare, du är ju inte utsatt för propaganda, eller hur? Fråga dig nu om dessa ord har uppfunnits ur folkmun.

Men åter till ämnet. Problemställningen är alltså att minst 90% av de som kommer till detta land och hävdar att de är flyktingar, inte är det. Det finns helt enkelt ingen möjlighet att en person som desperat flyr för sitt liv, plötsligt dyker upp i det lilla landet Sverige i norr. Jag köper flyktingar från flyktingläger, eller de som flytt till ett annat land p.g.a. en väpnad konflikt i närområdet som flyktingar. Men, jag köper inte en person som betalt runt 100.000kr till flyktingsmugglare, färdats från en annan världsdel, över dussintalet gränser, hundratals mil som flykting. Lägger man till detta att de "ensamkommande flyktingbarn" som kommer hit snarare ser ut att vara 25år än under 18år blir hela historien rent larvig.

Men om nu den dumme lille svensken får veta att minst 90% av de "flyktingar" som kommer hit har smugglats hit av flyktingsmugglare, som tjänar grova pengar på sin verksamhet måste ju det legaliseras på nysvenska. Så här kommer några tips på nysvenska ord för att försköna och legalisera människosmugglarnas versamhet:

- "ledsagare" (jättebra, berätta inte detta ord för SvD eller PS).
- "transportkonsult"
- "reallokeringsrådgivare"
- "berikningvisualist"
- "emigrationsstödjare"
- "religionsstrateg "
- "globaliseringsvisionär"
- "berikningsguide"
- "annekteringslots"
  
   

1 kommentar:

Icke troende ateist sa...

"Ledsagare" är rätt; det används i "branschen" - eller som M.Sahlin skulle sagt "andvänds"