tisdag 21 maj 2013

Men grundproblemet då?


En herre vid namn Benjamin Dousa (m), skriver i SvD (länk) att lösningen på kravallerna i Husby är att fixa jobb till kravallungarna han tror varken att batonglinjen med hårdare tag eller bidragslinjen fungerar (à la vänsterpartiet) fungerar.

Att snacka om att fixa jobb till ungdomar är ett av de klassiska recepten, men som inte fungerar. För det första har vi en arbetslöshet i landet på 8.7% och en ungdomsarbetslöshet på 27.2% (april, länk och länk).

Om vi ovanpå det vet att man tvingar ut massor med folk i arbetsmarknadsåtgärder, d.v.s. tvingar dem till arbete för att få behålla sitt monetära stöd, blir siffrorna ännu högre. Svaret är alltså att det finns inga arbeten, i synnerhet inte för ungdomar. Varken Dousa eller regeringen kan skapa arbeten ur tomma intet.
Jag tjatar om samma sak igen; för att det ska bli ett arbete måste det finnas ett behov av att ett arbete utförs och någon som betalar lön och sociala avgifter. Visst, man kan sätt ungdomarna på att skala räkor med boxhandskar, och betala detta med statliga medel, men det är bara ett lika kostsamt sätt att dölja arbetslöshet som att betala den underhållsbidrag direkt i handen. Arbetet behövs inte.

Ett annat sätt man nyttjar idag för att dölja arbetslöshet, är att tvinga överkvalificerade personer till för företagen gratis ”praktikantplatser”, med hot om utebliven monetär ersättning. Där jag arbetar har jag kommit i kontakt med ett antal sådana personer som uppenbarligen är överutbildade/kvalificerade men sätts på skitjobb som ingen vill ha, eftersom det är gratis arbetskraft för företagen.

Ovanpå detta ska vi ha klart för oss att vi pratar inte om någon kvalificerad arbetskraft, och med det svenska skattetrycket både i form av källskatt och pålagor på alla varor vi köper, måste man upp i en relativt hög lön för att arbete över huvud taget ska bli lönsamt kontra att leva på välfärdssystemet. Dessa löner är givetvis inte företagen beredda att betala för lågutbildade invandrarungdomar.

Men om man nu hittar ett riktigt arbete och med olika lagar och regler tvingar företag att anställa just denna kategori ungdomar, uppstår problemet att de i praktiken tar ett arbete från någon annan som skulle fått det. Ånyo, arbeten kan politikerna inte skapa.
Men den verkligt stora frågan är vad som orsakat detta problem? Jag har tre enkla svar på detta:
  1. Åt helsike för stor invandring (ursäkta ordvalet). Vi har tagit emot långt fler än vad som är möjligt att ge arbeten till. Även om vi pratar om relativt högutbildade, men det gör vi inte. Resultatet är givetvis det som kallas för ”utanförskap”. Ren naivitet från politiker i synnerhet, accentuerade av migrationsverket.
  2.  Inga som helst krav på integrering. Behåll ditt språk, du får hemspråksundervisning, behåll din religion, vi accepterar byggandet av moskéer, behåll din kultur, vill du lära dig lite svenska får du betalt om du går SFI. Har du varit i landet en viss tid hittar du snart ett svenskt medborgarskap i ett flingpaket, även om du inte vill integrera dig.
  3.  Lagen om Eget Boende, EBO. Den leder, i kombination med den stora invandringen till att man bosätter sig med landsmän med samma åsikter, kultur och religion. Man vill inte integrera sig. Man behöver det inte heller. Man skapar från svensk kultur autonoma områden, i synnerhet i de gamla miljonprojektsområdena.

Men nu är man alltså överraskad över det inträffade i Husby, ej heller när det hände i Rinkeby. Det kommer inträffa igen, med alltmer drastiska åtgärder från politikerna, och påhittiga förslag. 

Jag är inte överraskad. Men tror Ni någon i pressen vill nämna någon av punkterna ovan? Nix, man kan skylla på polisen, man kan komma med stora monetära ”stödpengar” till dessa områden (som regeringen beslutat), och man kan fortsätta stoppa huvudet i sanden som en struts. Det lär man göra, emedan det blir alltfler våldtäkter, mer gängkriminalitet, stenkastning på polis och brandmän, bilbränder o.s.v.

Du dumme lille väljare, förväntas gå till valurnan 2014, och naivt tro att alla som kommer till detta land är flyktingar (och alla deras anhöriga givetvis), att vi behöver bli berikade och att all invandring är av godo för Sverige. Lite ”integrationsproblem” kommer det heta, och ”vi måste bli bättre på att integrera”. Men att minska på den sanslöst stora invandringen är ju rent osolidariskt, och vi måste "ta vårt ansvar" kommer det heta. Yeck!

Inga kommentarer: